23948sdkhjf

Let bekymring over kogende København

Det københavnske ejendomsmarked er kommet på udenlandske hænder. Det presser priserne op og får ejendomsgiganten Jeudan til at tage time-out
”København koger. Der er et aktivitetsniveau, vi ikke har set i rigtig mange år. Et aktivitetsniveau, der på nogle punkter overstiger aktiviteterne i 2006 og 2007.”

Sådan beskriver adm. direktør i Jeudan, Per W. Hallgren, ejendomsmarkedet lige nu - både inden for detail og bolig.

”Kigger man på detail, er det strøget og gaderne op til strøget, hvor interessen for at købe ejendomme er. Inter­essen har været så markant stigende, at de har nået et prisniveau som vi formentlig ikke har set så højt tidligere,” siger han.

”Interessen for boligudlejningsejendomme er kolossal, og udbud kan slet ikke følge med efterspørgslen.”

Som indehaver af ejendomme er interessen positiv.

”Det er svært at være negativ. Det går faktisk rigtig godt, men med en vis bekymring for, at det går lidt for stærkt og kan vende igen dramatisk på et eller andet tidspunkt,” siger Per W. Hallgren.

Han understreger dog, at det er en meget lokal tendens, for man skal ikke ret langt uden for København, før ejendomsmarkedet kører lodret nedad.

Udviklingen får Jeudan til at være lidt tilbageholdende. I 2014 købte virksomheden ejendomme for 1,1 mia. kroner, men Per W. Hallgren ser ikke de store investeringer i 2015.

Det er især pensionskasser og udenlandske investorer, der, med den lave rente i ryggen, viser interesse for københavnerejendommene. De fleste danske investorer har benyttet anledningen til at sælge fra.

Kunne I finde på at sælge noget fra?

”Ikke i København. Vi er her på lang sigt, og de københavnske ejendomme er dem vi lever af. Vi lever af den løbende drift på dem, så hvis vi sælger ud, hvad skal vi så?”, siger Per W. Hallgren.

Han betvivler ikke, at det er et godt tidspunkt at sælge ejendomme, hvis det udelukkende afhang af den økonomiske gevinst.

”Vi sælger sjældent fra med kapitalgevinst for øje. Så skulle vi jo sælge, hvad vi har i København lige nu,” siger han.

Nogle af årsagerne til den store interesse for ejendomme er, at bankerne vurderer, at aktier er blevet for dyre. Obligationsrenten er usædvanlig lav, tæt på nul og nogle steder negativ. Det gør, at et investeringsaktiv som ejendomme kommer i spil.

”Det har vi set før. Interessen flytter sig i takt med at de andre markeder bliver for dyre. Nogle har ejendomme som langsigtet strategi, og så er det fornuftigt at fortsætte. Nogle har ikke ejendomme som langsigtet strategi, men vælger at investere i ejendomme, fordi alternativerne er dårligere. De forlader typisk ejendomssektoren igen, når alternativerne bliver bedre,” siger Per W. Hallgren.

Renten spændte sidste år ben for Jeudans resultat, der endte med et underskud på 186 mio. kroner efter en negativ gældsregulering på 993 mio. kroner.

”Det er den ærgerlige del af det, som giver nogle hudafskrabninger,” siger Per W. Hallgren.

Jeudan har fastforrentede aftaler på 80 procent af virksomhedens gæld, og når han kalder udgiften på en lille milliard for en hudafskrabning, hænger det sammen med, at Jeudan kan indtægtsføre en milliard, hvis renten igen stiger med 1 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109