Der er gået mode i granitten
Nu vælger også private naturmaterialet i stedet for den billigere beton. Det mærker J. A. Brolægning i Herning
Ikke desto mindre er det granit, som både offentlige og nu også private kunder vælger, når de lægger ordrer ind hos brolæggerfirmaet J. A. Brolægning i Herning. Og dem kommer der mange af – ordrer.
Brolæggermester Jørn Ole Andersen har syv faglærte brolæggere i sving, foruden sig selv. Plus en elev.
”80 procent af arbejdet omfatter granit, og de resterende 20 procent er så beton. Offentlige kunder har altid valgt granit. Men da granit typisk har kostet tre til fire gange så meget at få lagt som beton, har der ikke været mange private granit-kunder. Det har ændret sig”, fortæller Jørn Ole Andersen.
”Der er ingen tvivl om, at det er prisen, der har gjort beton til førstevalg for private kunder i mange år. Men hr. og fru Jensen kan også godt se den charmerende forskel på beton og granit. Samtidig er mange blevet meget mere bevidste om de store fordele ved granitten. Den kan renses med højtryksrenser, uden at der sker andet ved det, end at den bliver ren. Det kan beton ikke. Granit rammes heller ikke af flisepest”, siger Herning-brolæggeren.
Mange store opgaver
I øjeblikket har han og hans mandskab gang i projekter både på hjemmebanen i og omkring Herning samt i Aarhus. Der lægges ny indgang til Ilskov Kirke 15 km nordøst for Herning, og der skal lægges 500 kvm granitbelægning på Herning Nordre Kirkegård. I Aarhus har Jørn Ole Andersen tre medarbejdere i sving med at lave en stor plads.
Herning-firmaet er vant til de store opgaver. En meget stor del af hjembyens gågade skyldes J. A. Brolægning. Det samme gør torvet foran Herning Kongrescenter, arealerne hele vejen rundt om Herning kirke, belægningen af nabovejen Østre Kirkevej samt masse af andre brolagte arealer i og omkring Herning.
Specielt ved DGI-Huset
”80 procent af den granit, der ligger i Herning midtby, har vi lagt. En af stolthederne er belægningen ved DGI-Huset Herning, som blev en ganske særlig opgave. Her har vi lavet belægning med stigende højde og med anvendelse af otte forskellige størrelser granit-fliser. Alle fliser er skåret, og vi fik også nogle paller med flækkere. Derefter blandede vi fliser og flækkere i et vilkårligt mønster”, siger Jørn OLe Andersen og fortsætter:
”Det er rigtig flot, og jeg er ikke bekendt med, at der er lavet lignende belægning andre steder, siger brolæggermesteren, som gennem årene ellers har lavet masser af forskellige typer belægninger.
Det var snurrige tanker hos Årstiderne Arkitekter, der fostrede idéen om at mixe de mange forskellige flisestørrelser og lade tilfældighederne råde.
Blå Rønne og Halmstad
”Ved offentlige arbejder er der altid arkitekter inde over. Når vi laver brolægningsarbejder ved kirker, er det altid dansk eller svensk granit, der foretrækkes. Dansk blå Rønne fra Bornholm eller svensk Halmstad. Ved andre større projekter kan der også blive tale om kinesisk eller portugisisk granit. Granitfliserne ved DGI-Huset Herning kommer fra Kina, fortæller Herning-brolæggeren.
Jørn Ole Andersen blev selv ramt af brolæggerhammeren, da han gik på teknisk skole i Herning.
”Dengang gik man på bygge- og anlægslinjen og skulle så på et tidspunkt vælge, hvad det skulle føre til. Jeg var den første på Herning Tekniske Skole, der valgte brolægger. Min far havde et entreprenørfirma, hvor jeg gik og hjalp til med belægning. Det holdt jeg så fast ved”, forklarer Jørn Ole Andersen.
Han kom i lære ved en brolægger i Hørning ved Aarhus og blev udlært i 1991. Året efter rykkede han hjem til Herning og etablerede sig som selvstændig brolæggermester med en enkelt medarbejder. Siden har han bogstavelig taget lagt sten for sten, så han i dag har syv brolæggere og en elev i staben.