Naturlig kalkmørtel genskaber facade
Mange ældre bygninger er ofte behandlet forkert i forbindelse med facaderenoveringer. Typisk er der brugt en moderne cementholdig mørtel. Resultatet er store revner og afskallinger i facaden. En naturlig hydraulisk kalkmørtel er en god løsning, viser en facaderenovering
Bygningen er oprindelig muret og pudset med en hydraulisk kalkmørtel, men efter en renovering for godt 10 år siden, hvor facaden fik en tyndpudsning med en kalkcementmørtel, opstod der revner og krakeleringer, hvor pudsen faldt af den ellers flotte facade.
Den stærke, men ufleksible kalkcementmørtel arbejder nemlig dårligt sammen med bygningen. Samtidig mistede den indfarvede kalkcementmørtel "gløden", så bygningen trængte til en opfriskning.
Projektet omfattede i alt 1.700 kvm facade.
Den optimale løsning ville have været at fjerne al pudsen, der blev påført ved renoveringen for godt 10 år siden, men det er en meget dyr løsning.
Meget eleastisk
Derfor valgte bygherren, i samråd med arkitekt Lars Remfeldt, en løsning, hvor puds og revner repareres med en naturlig hydraulisk kalkmørtel.
Murværk, som oprindeligt er muret med og pudset med kalkmørtel, kræver nemlig dampdiffusionsåbne materialer for at opretholde den rigtige fugtbalance og fleksibilitet for at optage bygningens bevægelser, uden at der opstår sprækker.
- Naturlig hydraulisk kalkmørtel har en meget stor diffusionsåbenhed og er meget elastisk. Netop derfor arbejder og fungerer det rigtig godt sammen med det oprindelig murværk, fortæller Mikkel Storgaard, salgschef hos Nordisk NHL, der har leveret NHL-mørtlen.
Sammenligner man elasticiteten for en naturlig hydraulisk kalkmørtel med den fremherskende kalkcementmørtel (1:1:6) er den cirka 80 procent højere i den naturlige hydrauliske kalkmørtel og diffusionsåbenheden (målt i permeabilitet) er cirka tre gange så høj.
Naturligt bindemiddel
Efterfølgende blev facaden kalket fire gange med en indfarvet kalkmaling fra St. Astier. Det er en meget findelt kalk, der skaber en smidig og diffusionsåben overflade.
Den er indfarvet med naturlige franske oxidfarver. Kalkmalingen er forstærket med et naturlig bindemiddel, som giver en rigtig god binding på underlag som hydraulisk kalkpuds, men som også kan anvendes på eksisterende underlag af kalk, kalkcementpuds, mursten, blokke, træ, osv. Med St. Astier-kalkmaling opnås et tørt og åndbart murværk, hvilket oven i købet er med til at sikre et godt indeklima.
Tonny Theisen fra murerfirmaet Brdr. Theisen A/S, og entreprenør på pudsnings- og malerentreprisen, fortæller:
Vi murere er meget konservative, og normalt vil vi vælge den mørtel og maling, som vi er vant til at bruge. Denne sag har været en øjenåbner, og der er ikke nogen tvivl om, at kalkmaling og NHL-mørtel er det rigtige i forbindelse med renovering af ældre bygninger.
Ifølge Tonny Theisen er det tilbage til de klassiske håndværksdyder, og med lidt tilvænning er de naturlige hydrauliske kalkmaterialer nemme at arbejde med. Han fortæller videre, at de traditionelt ville have valgt silikatbaserede malinger, men de indeholder op til 10 procent plast eller acryl, som betyder, at malingen kommer til at virke som en uigennemtrængelig film.
Budgetvenlig facade
Projektet var underlagt nogle budgetmæssige begrænsninger, som betød, at det var umuligt at gennemføre den mere omfattende løsning, hvor man fjerner al gammel facadepuds og pudser op med en ny NHL-puds.
I stedet er facaden repareret med St. Astier NHL-mørtel og kalket med St. Astier kalkmaling.
Vi vurderer, at løsningen er cirka 50 procent billigere sammenlignet med en gennemgribende løsning, hvor den gamle cementmørtel fjernes fuldstændigt. NHL-mørtlen giver nemlig en smidig reparation af revnerne, og kalkmaling er et nemt og økonomisk produkt at arbejde med, siger salgschef Mikkel Storgaard, fra Nordisk NHL.
Han fortæller, at kalkmalingen koster ned til omkring seks kroner per kvm. En behandling holder i cirka fem år, og med fire gange kalkmaling forventer vi, at facaden kan holde i 20 år så det er en meget holdbar løsning, hvor resultatet er en facade, som har fået gløden tilbage og en naturlig patinering.
Stolt fransk tradition
I Frankrig værnes om de ældre bygninger, og man har derfor holdt fast i brugen af den naturlige hydrauliske kalk.
Og kalkproducenten St. Astier hænger uløseligt sammen med denne tradition, eftersom virksomheden blev grundlagt i 1851.
I dag er de en af de få tilbageværende producenter af naturlig hydraulisk kalk.
St. Astiers naturlige hydraulisk kalkprodukter importeres af Nordisk NHL og sælges blandt andet hos udvalgte Stark Byggemarkeder.
Naturlige kalkprodukter
Nordisk NHL har siden starten i 2003 specialiseret sig i naturlige kalkprodukter fra St. Astier, som man er eneimportør for i Skandinavien. I sortimentet indgår Naturlig Hydraulisk Kalk (NHL) kalkmørtler, specialmørtler og kalkmaling til byggeriet.