Lyset er ikke bare for enden af tunnelen
Øresundsbron har i løbet af året fået ny belysning. Nu er turen kommet til tunnelen
En vigtig milepæl i målsætningen når Øresundsbron i næste uge, når 5.000 lysstofrør i tunnelen bliver udskiftet. Lige som lyskilderne på vejbanen har de nået grænsen for deres levetid, og for nogen tid siden begyndte Øresundsbro Konsortiet at se sig om efter egnede løsninger. Man kan nemlig ikke bruge hvilket som helst lysstofrør. Kravene er skrappe og specifikke for tunneller.
- Rørene skal lyse effektivt om natten, uden at blænde om dagen. De skal give et jævnt lys, og de må ikke blinke eller flimre, fordi det kan forstyrre epileptikere, forklarer chefen for teknisk drift på Øresundsbron, Niclas Malmström.
Lang levetid
Valget er faldet på en variant af almindelige lysstofrør, som har ekstra lang levetid. De levede bedst op til kravene og kan lyse i 70.000 timer.
Det er først og fremmest den lange levetid, der giver en miljøgevinst. Når alle 5.000 lysstofrør er på plads, behøver vi ikke at udskifte dem før om mange år. Derfor bliver prisen også lav over tid, for det er en stor omkostning at udskifte rørene på grund af mandetimer, afspærringer og lifte, forklarer Niclas Malmström.
Udskiftningen gennemføres de fire nætter fra mandag til fredag i næste uge, hvor trafikken vil være dobbeltrettet i det ene tunnelrør, mens lysstofrørene udskiftes i det andet. Mens trafikken omlægges, lukker Øresundsbron for vejtrafik i cirka 15 minutter, det sker omkring klokken 21.00 og 05.00.
Alle lyskilder udskiftet
I forvejen er alle lyskilder på vejbanen blevet erstattet af mere miljøvenlige alternativer, når de skulle udskiftes, og belysningen i tunnelen er også ændret på forskellige måder.
Ved at slukke hver anden lampe om natten har Øresundsbron for eksempel sparet en masse energi. Øresundsbron har også reduceret det samlede antal lysstofrør i motorvejstunnelen fra 8.200 til de nuværende 5.000, der nu skal skiftes.
- Tunnelen havde fra starten en ganske kraftig belysning, kraftigere end nødvendigt, så der har været gode muligheder for at begrænse belysningen uden at sætte sikkerheden over styr, forklarer Niclas Malmström.
Slukket om natten
Allerede i 2009 startede Øresundsbron et projekt, som skulle kortlægge præcis, hvor energiforbruget er størst på forbindelsen, og hvor det kan sænkes. Eftersom belysning i tunnelen bruger mest energi, var det også her, man startede indsatsen.
- Vi begyndte med kun at have hvert sjette lysrør i tunnelen tændt om natten, i stedet for dem alle, og det har givet en stor besparelse. I november 2012 gik vi skridtet videre og slukkede hver anden lampe, selv om dagen, fortæller Bengt Hergart, der er anlægsdirektør ved Øresundsbron.
Han regner med, at de samlede energimæssige tiltag fører til en sænkning af energiforbruget på op til en gigawatttime i 2013, hvilket svarer til forbruget i 53 parcelhuse.
I perioden 2010 til 2012, har projektet medført et fald i forbruget på tre gigawatttimer, svarende til 160 parcelhuses energiforbrug.
Ud over reduceret belysning har en justering af måden, man opvarmer servicerum ved tunnelen, været den mest effektive ændring.