Jordvarme i fremmarch
Der er stigende interesse for andre opvarmningskilder til vore boliger og virksomheder end de traditionelle el, gas og olie
Det fortæller teknisk konsulent for VVS-området i Tekniq Niels Nygaard til Licitationen Byggeriets Dagblad.
Jordvarme giver en effekt på op til fire gange, men Niels Nygaard påpeger, at den nævnte effekt gælder ved forud definerede temperaturer.
Lang driftstid
Han understreger, at det er vigtigt, at et jordvarmeanlæg, der er den dyreste varmepumpeteknologi, er nøjagtigt dimensioneret til den bygning, der skal opvarmes, og at det ikke mindst har store fordele ved gulvvarme. Det er vigtigt, at pumpen kører jævnt med lange driftsperioder og ikke med for mange stop/start.
Niels Nygaard slår også fast, at interessen for vedvarende energianlæg generelt har været stigende, og at Boligjobordningens tilskud og muligheden for, at energiselskaberne kan købe energibesparelserne og dermed give yderligere tilskud til et varmeanlæg, øger incitamentet for et skifte.
Stod i skyggen
Søndersø Energi A/S fra Aabenraa kan bekræfte den stigende interesse for jordvarme.
- Jordvarme har i mange år stået i skyggen af vind- og solenergi. Den situation er ændret drastisk. Nu er det nemlig muligt at få CO2-tilskud, når man skrotter olie- eller gasfyret, få del i håndværkerfradraget med 10.000 kroner og få rabat på den strøm, der bruges til driften af anlægget. Det er samtidig omfattet af garantiordninger på op til 15 år, forklarer ingeniør Poul Søndersø, der mener, at det aldrig har været mere fordelagtigt end i dag.
Lav rente
Det har både borgere og pengeinstitutter fået øjnene op for. Nu kan man eksempelvis låne 200.000 kroner til omkring to trekvart procent i rente til bæredygtige investeringer:
- Når vi etablerer et anlæg i et villakvarter, går der ikke længe, før vi også skal installere i to-tre andre huse på vejen, siger ingeniør Poul Søndersø videre.
Han har på mindre end 10 måneder stået bag leveringen af flere end 30 jordvarmeanlæg primært i Sønderjylland, hvor interessen er stor.
- I fjor handlede stort set alt om solcelleanlæg. Økonomien i et jordvarmeanlæg er helt anderledes. Skulle man fjerne håndværkerfradrag og CO2 tilskud, er det stadig en god ide med jordvarme. Det er ikke installationen, men den daglige drift, det handler om. Hvor god ideen er, afhænger af den enkelte sag. Ikke to opgaver er ens, fastslår Poul Søndersø.
Kun tre dage
Et komplet installeret jordvarmeanlæg koster efter tilskud omkring 100.000 kroner og etableres på blot tre dage, når alle tilladelser er i hus.
Det er jordens beskaffenhed, der afgør, hvor mange meter slange, der skal graves en meter ned i haven. Den fugtige og lerholdige jord er god til at holde på varmen og kræver derfor ikke så mange meter slange som en sandet jord.
Kræver et anlæg eksempelvis 400 meter slange er arealkravet på 500 kvadratmeter.
-Med det udstyr, der findes i dag, er det ikke noget problem at grave slangerne ned i selv ældre villahaver, siger Poul Søndersø.
Leder side 4