23948sdkhjf

Maskinernes vagtlæger klar hele døgnet

34 servicebiler er klar til at rykke ud når JMM- og Stemas-patienter får ondt i hydraulikken
Umiddelbart er diagnosen lidt uklar. Patienten, en velvoksen Liebherr gravemaskine, har problemer med at holde gejsten oppe. Ikke hele tiden, men ind imellem, når begge joystick aktiveres samtidig. Det kan godt blive lidt af en opgave for vagtlægen at finde frem til den rigtige behandling. Men han vurderer hurtigt, at problemet kan klares på stedet. Der er ikke behov for akut indlæggelse på værkstedet.

"Vagtlægen" hedder Lars Emil Bak. Han er servicemontør hos JMM Group med hovedkvarter i Horsens. Og han bemander en af de 34 servicevogne, der ruller rundt over hele landet for at gribe ind, når JMM- eller Stemas-patienter får ondt i hydraulikken eller rammes af andre dårligdomme. Lars Emil Bak er en af JMMs udkørende montører.

- Det fungerer ganske rigtigt lidt lige som lægevagten, når vore servicemontører kører ud i de rullende værksteder. Som oftest er der tale om planlagte reparationer og almindelig service. Men ind imellem kommer der akutte tilfælde. Og vores serviceorganisation er altid tilgængelig, fortæller JMM Groups adm. direktør, Hans Holm.

JMM Groups supportafdeling har ikke færre end 81 medarbejdere med base på fire værksteder. De to i det vestlige Danmark er Stemas i Hadsten og Johs. Møllers Maskiner og Åkerbergs i Horsens. I øst er det Stemas-afdelingen i Køge og Johs. Møllers Maskiners afdeling i Rønnede.

Kunderne husker

Og der er travlhed hos servicefolkene.

- Vi klarede os solidt gennem krisen, og nu hvor vore kunder kører stærkt igen, mærker vi fordelen af, at vi også havde en stor serviceorganisation, da alting gik knapt så hurtigt. Den gav mulighed for, at vi altid kom hurtigt, når kunderne ringede. Det har vore kunder husket og kvitterer nu, siger Hans Holm.

I hovedkvarteret i Horsens er det værkfører Tommy Bladt, der har fingeren på service-pulsen.

Når kunder ringer ind uden for den almindelige "konsultationstid" mellem 7 og 16, ryger opkaldet til vagttelefonen. Ofte går opkaldet til Tommy Bladt, som så ringer videre med opgaven til en af de servicemontører, der er på vagt.

- Uden for normal arbejdstid har vi typisk to-tre opkald i løbet af natten og et par stykker i weekenden. Jeg er selv gammel montør og kan ofte guide kunderne pr. telefon. Omkring 90 procent af nat- og weekendopkaldene kan klares som telefonkonsultation, fortæller Tommy Bladt.

Direkte fra fabrik

Flåden af servicevogne forsynes løbende med de relevante reservedele. Reservedelschef Henry Iversen og hans folk får daglige leverancer af dele fra både Liebherr og Neuson.

- I dag skal vi have mindre og mindre lager, men til gengæld hurtig levering. Når vi bestiller reservedele inden klokken 16, får vi dem leveret direkte fra fabrikkerne næste morgen klokken 9. Så er det altså praktisk, at fabrikkerne ligger i Tyskland og ikke i andre verdensdele. De ting, der bruges hele tiden, har vi naturligvis på reolerne. Det gælder mest hydraulikslanger, filtersæt og følere, siger Henry Iversen.

Servicevognene lægger enten vejen omkring de respektive afdelinger og får reservedele med til dagens opgaver, eller stumperne leveres til servicemontørerne af et nat-distributionsfirma.

- Alle arbejdskort sendes ud elektronisk, så montørerne på pc’en i bilerne kan se, hvor de skal hen og hvad de skal lave, siger værkfører Tommy Bladt.

Tilsvarende kan han på sin skærm i Horsens følge servicevognenes positioner. Og dermed straks se, hvilken af de mange servicebiler, der måske er i nærheden af en akut opgave. De dyreste entreprenørmaskiner er som bekendt dem, der står stille.

- Vi har altid haft den opfattelse, at hvis en maskine står stille og vores kunde er presset, så skal problemet løses straks, siger direktør Hans Holm.

Aftaler giver tryghed

Via GPS kan serviceafdelingen også følge alle maskiner med servicekontrakt og dermed planlægge og styre de løbende servicetjek.

- Vi har måske ikke været så aggressive med at sælge serviceaftaler til kunderne. Men efterhånden er det blevet ganske omfattende med serviceaftaler. For nogle kunder er det simpelthen standard at lave en serviceaftale samtidig med køb af en maskine. Flere og flere ønsker servicen ind i faste rammer, fordi det giver sikkerhed og tryghed, forklarer Hans Holm.

- Samtidig bliver maskinerne mere og mere komplicerede. Der sker hele tiden store fornyelser i maskinerne, som bevirker, at flere entreprenører søger sikkerheden ved at have serviceaftaler på maskinerne. For mange firmaer med en flåde af maskiner er det også vigtigt at kende omkostningerne, siger JMM-direktøren.

17 års aftale

JMM har i øvrigt for ikke så længe siden indgået en meget speciel Full Service-kontrakt med en kunde. Faxe Kalk købte en 32 tons Liebherr 586 læssemaskine, som blev ledsaget af en 25.000 timers driftsgaranti med en løbetid på hele 17 år. Kontrakten dækker alle reparationer på nær slidddele som skovl og dæk.

En del af maskinerne bliver ikke mindre komplicerede af, at de ryger omkring JMM og Stemas’ værksteder for ombygning, inden de slippes løb i entreprenørverdenen.

- Liebherr er den fabrik, der laver flest specialmaskiner. Alligevel er der behov for, at vi tilpasser, inden vi afleverer maskinerne til kunderne. Vi har mange ombygninger, tilpasninger og modifikationer, som sikrer, at maskinerne kan udføre specialopgaver. Lige i øjeblikket har vi en gravemaskine til brug på jernbaneskinner. Men den skal modificeres til danske forhold, forklarer Hans Holm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131