23948sdkhjf

Gammel grotte skal hylde Kildekonen

Kunstneren Marit Benthe Norheim giver Kildegrotten nyt liv med beton-skulpturer og små sten
Intet mindre end et ton små sten af arten “Blue Pearl", som ofte bliver brugt som belægning til indkørsler, har kunsteren Marit Benthe Norheim købt ind til at omdanne den flere hundrede år gamle kildegrotte i Søndermarken i København.

Dog forventer hun ikke at bruge alle stenene, men mange skal der bruges, for stort set hele grottens gulv skal udsmykkes med dem. Marit Benthe Norheim og hendes hjælpere placerer stenene nøje i rækker blandet med rækker af små stykker glas, så det giver en illusion af bølger. I bassinet i midten af grotten, den store kvindeskulptur i beton sidder i, skal der kun være glasstykker.

- I stedet for at forsøge at skabe vand på ny, så har jeg valgt at skabe symbolsk vand i stedet, forklarer Marit Benthe Norheim.

Glasstykkerne løber fra løvens mund ned ad kvinden, som det oprindelige vand fra kilden ville have gjort.

Omdannelsen af Kildegrotten er en del af projektet Liv og Lys i Søndermarken, som blandt andre Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme samt Frederiksberg Kommune står bag. Den 24. september markeres afslutningen af projektet, og her skal kildegrotten officielt indvies.

En hyldest

Da Marit Benthe Norheim læste om Kildegrotten i forbindelse med projektet, var det historien om Kildekonen, Marie Villads, der fangede hendes opmærksomhed. Derfor har hun valgt, at grotten skal være en hyldest til Kildekonen, som havde sin daglige gang ved Kildegrotten omkring 1900-tallet.

- Marie Villads kom fra fattige kår, hvor der ikke var plads til fantasien. Hun var fuld af tanker og havde en kunstnerisk side. I det samfund, hun levede i, prøvede man bogstaveligt talt at slå hendes kunstneriske side ud af hende, fortæller Marit Benthe Norheim og fortsætter:

- Hun var alene med fire børn og begyndte at feje stierne i Søndermarken, og senere blev hun kildekone og solgte kildevand sammen med sine digte. Her fik hun plads til at udfolde sin kunstneriske side.

Selv om Marie Villads var fattig selv, så gav hun altid de penge, hun tjente og ikke selv havde brug for videre til dem, som havde mindre end hende selv, og det er en af grundene til, at Marit Benthe Norheim synes, at hun er værd at hylde. Tre vers fra digte skrevet af Kildekonen vil man kunne læse, når man besøger grotten.

Kvinden i fokus

Temaerne i grotten bliver kvinden og fødslen. Da Marit Benthe Norheim så kildegrotten for første gang, så hun ikke kun en grotte, men også to lår, der leder hen mod kvindens skød. Jerngitteret, som afskærmer offentligheden fra grotten, har hun valgt at omdanne, så det forestiller et ansigt på vej ud af skødet.

- Det skal forestille en fødsel, men den kan både være fysisk eller digterisk, forklarer Marit Benthe Norheim.

Jernporten vil være lukket det meste af tiden, men den vil blive åbnet ved særlige lejligheder.

- Vi vil afholde arrangementer, hvor vi åbner grotten. Det ville eksempelvis være oplagt med et arrangement, hvor Kildekonens digte bliver læst op, siger slotshavechef Niels Mellergaard fra Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082