Stort potentiale for mere konkurrenceudsættelse
Kun cirka 25 procent af de konkurrenceegnede opgaver i den offentlige sektor udsættes for konkurrence
På den baggrund er der udarbejdet en status til Folketingets Kommunaludvalg der blandt andet viser, at kommunerne i 2012 samlet set konkurrenceudsatte 25,4 pct. af de opgaver, der kan konkurrenceudsættes.
Store forskelle
Der er stor forskel i konkurrenceudsættelsen mellem de enkelte kommuner. De 10 kommuner, der i 2012 udbød flest opgaver, udbød i gennemsnit 30 procent af de opgaver, der er egnet.
De 10 kommuner i den anden ende af skalaen udbød i gennemsnit 19,3 procent af de egnede opgaver:
- Det peger på, at der generelt er mulighed for øget konkurrenceudsættelse. Regeringen finder det ikke afgørende, om konkurrencen fører til, at opgaverne løses af det offentlige eller private leverandører, men at selve konkurrencen om opgaverne bidrager til at udvikle og effektivisere løsningen af opgaverne. I praksis vil det være vanskeligt at skabe konkurrence om samtlige udbudsegnede opgaver, blandt andet fordi visse opgaver er særligt vanskelige at konkurrenceudsætte, og fordi der for visse opgaver ikke vil være et marked, der kan løse opgaverne, lyder konklusionen.
Tallene viser i øvrigt, at konkurrenceudsættelsen i kommunerne siden 2007 er steget støt om end langsomt fra 22,7 procent til 25,4 procent.
Plads til forbedring
De udbudsegnede opgaver i staten, regionerne og kommunerne udgør ifølge Finansministeriet i alt 377 mia. kroner - for 77 mia. kroner i staten, 82 mia. kroner i regionerne og 218 milliarder kroner i kommunerne.
Heraf er der skabt konkurrence om en fjerdedel af opgaverne, svarende til 92,5 milliarder kroner:
- På trods af den stigende konkurrence om de statslige opgaver, er der fortsat næsten tre fjerdedele af de udbudsegnede opgaver i staten, der ikke konkurrenceudsættes. Der er altså et potentiale for øget konkurrence om de statslige opgaver, konkluderer Finansministeriet.
Regeringen har nedsat et nyt Råd for Offentlig-Privat Samarbejde med
repræsentanter for erhvervsorganisationer, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, offentlige indkøbere, fagbevægelsen og ministerier.
Konkret skal rådet have særlig fokus på effekterne af konkurrenceudsættelse og andre former for offentlig-privat samarbejde.