Trylletromlerens labyrintiske veje
Frem til 13. oktober kan man opleve midlertidig arkitektur i Kongens Have
- Pavillonen bliver i høj grad brugt til leg. Der er masser af børn, der synes, det er sjovt at løbe rundt i det labyrintiske system. Derudover er der flere af gæsterne i Kongens Havde, som bruger pavillonen til at opholde sig i. Den består af flere små rum, hvor man har mulighed for at sidde i ro og mag for sig selv, afskærmet fra resten af parken, fortæller Jane Sandberg, direktør i Arkitektforeningen.
Det er Arkitektforeningens lokalafdeling i København, der fik idéen til at skabe noget midlertidigt i parken.
- Idéen bag projektet er, at man ved at sætte noget midlertidigt op, skærper opmærksomheden. Når man ser noget nyt, så skærper man samtidig blikket på det eksisterende og ser det måske med helt nye øjne, siger Jane Sandberg.
Arkitektforeningen udskrev i januar en konkurrence om udformningen af den midlertidige pavillon. Foreningen modtog i alt 83 forslag, men vinderprojektet blev Pavillon MAA 1:1 - Trylletromler" tegnet af den hollandske tegnestue .Fabric.
Dommerkomitéen har i valget af Trylletromler som vindeprojekt blandt andet lagt vægt på projektets oplevelsesmæssige kvaliteter i forhold til årstiden. I september og oktober måned går man mere end at opholde sig, og det understøtter pavillonen ifølge komitéen ved de mange rum og retninger, som den tilbyder.
Små haver i haven
Dommerkomitéen mener, at pavillonen passer perfekt til Kongens Have.
Forslaget forholder sig bevidst til de gennemgående horisontale kig i Kongens Have og indskriver dette kontekstuelle karakteristika i sin egen gennemsigtige nye havegeometri - som haver i haven. Ved at benytte den cirkulære geometri som grundelement betoner og leger forslaget flot med renæssancehavens aksiale stisystem og tilbyder som modspil helt andre flertydige rumdannelser," skriver komitéen i sin betænkning.
Skal pakkes sammen
Fra starten har det været meningen, at pavillonen kun skulle stå i Kongens Have i en måned.
- Den er ikke lavet til at stå i evig tid. Efter den 13. oktober skal den skilles ad, og så vil vi opbevare den. Den kan sagtens samles igen, så hvis nogen er interesserede i det, kan det være en mulighed, at den bliver stillet op et nyt sted, siger Jane Sandberg.
Hun håber på, at det ikke er sidste gang, at man som parkgæst kan opleve midlertidig arkitektur.
- Vi har et ønske om, at vi kan gentage projektet og sætte nye midlertidige tiltag op, men det er jo ikke gratis. Derfor kræver det, at fonde går ind og støtter, ligesom de har gjort i forbindelse med dette projekt, siger Jane Sandberg, som ikke tør love, at der allerede til næste år vil være et nyt midlertidigt projekt.