23948sdkhjf

Vejles nye åndehul

Vejle er seneste skud på bypark-stammen - en tendens, der nu ikke bare tilgodeser skatere men også boldspillere, skøjteløbere og kulturforbrugere i alle aldre
Fælledparken i København, Rabalderparken ved Musicon i Roskilde og Helsingørs Multipark ved Vapnagård. Alle er det eksempler på, at en aktiv bypark kan formes på mange måder.

Nu følger Vejle efter med en multipark, der tilgodeser nutidens krav til det gode byliv. Inspireret af blandt andre de tre ovennævnte og de initiativer, der har fundet sted i Assens.

At skabe gode rammer for udfoldelse for borgere i udsatte områder og samtidig gøre dem til attraktive steder for folk, der ikke nødvendigvis bor der, er noget af det, kulturminister Uffe Elbæk, i et indlæg i Tribune fra Lokale- og Anlægsfonden, slår til lyd for.

Han bakkes op af direktørn i Lokale- og anlægsfonden Torben Frølich, der siger:

- Mange familier har droppet tanken om at flytte ud af de større byer, når de får børn, og lever i stedet hele livet som byboere. Parker og pladser bliver udstyret med grill- og bålpladser og friluftsaktiviteter som svømning og roning er flyttet ind i storbyernes havne.

Ny kulturplads

Også en parkeringsplads midt i byen - i dette tilfælde Vejle - bliver snart forvandlet til et centralt byrum med muligheder for gadeidræt, musik og teater samt mødesteder, hvor flere generationer kan slappe af.

- Marias Plads viser, hvordan man kan omdanne et aktivitetstomt sted til en urban bevægelses- og kulturplads, der giver et byområde helt ny værdi, siger Torben Frølich om Vejleprojektet.

Han tilføjer, at det samtidig er et flot eksempel på, at der tages hensyn til piger og kvinders ønsker til et aktivitetsområde, og at der inddrages kulturaktiviteter i højere grad, hvilket ofte bliver glemt midt i den mere maskuline skater-, rulleskøjte og parkour-trængsel.

Innovativ arkitektur

Og tendensen med at multiparker og skaterparker bliver mere og mere ambitiøse blev understreget forleden, da det stod klart at årets vinder af In-situ-prisen blev Fælledparkens skaterfaciliteter i København

- Skaterparken er et eksempel på stramt programmeret arkitektur, hvor brugeren instinktivt forstår at agere i og indtage rummet. Et foregangseksempel på innovativ arkitektur, der skaber et dynamisk og tolerant miljø i en ellers hektisk sport, hvor kommunikation og tillid til både udstyr og hinanden udgør en altafgørende præmis, sagde arkitekt Signe Kongebro i forbindelse med overrækkelsen.

Dommerkomiteen fremhævede desuden, at betonens egenskaber udfordres og udnyttes til fulde i Skaterparken, som ikke kunne være udført på andre måder end med in-situ beton. Betonens overflade, samlinger, kanter og overgange er detaljer, der er alfa og omega for skaternes oplevelse af parken. Det var en glad og beæret arkitekt, der modtog prisen.

- Det er første gang i Danmark, man laver en skaterpark i international klasse og samtidig Europas største. Naturligvis var det fra starten et drømmeprojekt. For mig personligt er det en stor ære at få en pris for mine to store passioner, arkitektur og skating. Projektet er noget af det vigtigste, der er sket for dansk skating nogensinde, fordi det tvinger resten af Danmarks kommuner til at tage skating seriøst, sagde Søren Nordal Enevoldsen, der selv er aktiv skater.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105