23948sdkhjf

Bæredygtigt byggeri skal ikke være indviklet

Bæredygtigt bygningsdesign skal ikke være indviklet. Og man bør ikke skræmmes af omfattende energikrav. Trivsel, lys og godt indeklima skal være i centrum, lyder det fra Henning Larsens tegnestue, aktuel med ny bog
Keep it simple. Det er et af hovedbudskaberne i en ny bog “Design med viden" fra Henning Larsen Architects, der udkommer i dag.

Arkitekt og partner på tegnestuen, Signe Kongebro, mener, at bevidstheden om geometri, lys og materialer altid har været der, men at det vigtige og nye nu er, hvad det betyder, og hvor meget det betyder.

- Hvad der i 2000 år har aflejret sig i byggetraditioner, det kan vi nu sætte ord på - uden at blive elitære. Vi skal have diskussionen om bæredygtighed ned på jorden og med udgivelsen har vi forsøgt at gøre det så “light" som muligt. Det kan jo altid gøres svært og enormt komplekst, men det skal gøres tilgængeligt, så vi undgår at blive paralyseret så der sker for lidt, siger Signe Kongebro.

- Nu er vi ved at kende de virkemidler der skal til, så vi kan finde balancen i en ny bæredygtig verden, mener hun

Det stærkeste middel

Bogen er et resultat af et tværfagligt forskningsarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Henning Larsen Architects.

- Lavenergi handler om meget mere end teknologi. Dagslys er det stærkeste virkemiddel til at skabe en arkitektonisk oplevelse af rum. Samtidig kan det bruges til at skabe et godt indeklima og optimale dagslysforhold i en bygning, siger Signe Kongebro til Licitationen.

- Nøglen til behagelige og energirigtige bygninger findes i samspillet mellem arkitektur og teknologi, mener hun, og en af bogens helt centrale pointer er, at hvor dagslys ofte før er beskrevet som en blød kvalitet – og forudsætning for god arkitektur – har begrebet dagslys mange flere facetter. Energiforbruget til kunstig belysning reduceres naturligt nok ved gode dagslysforhold, og brugsarealet kan udvides, hvis dagslyset er godt fordelt, lyder det et sted i bogen. Dermed bliver dagslys en gratis ressource, som kan skabe værdi på mange parametre. Der er brug for en bredere forståelse af, hvad lavenergibyggeri egentlig er. Alt for ofte opfattes det som en ren teknologisk disciplin. Ægte lavenergi er tænkt ind i byggeriet helt fra starten. Det forældes ikke og kan ikke spares væk. Det er muligt at integrere alle funktioner og værdier i én velfungerende og æstetisk enhed. Bruger man for eksempel dagslyset rigtigt, får man mindre energiforbrug og glade brugere, siger Signe Kongebro.

Bogen bygger på det forskningssamarbejde, som HLA har haft med DTU de sidste tre år, men formidlet, så man i branchen kan bruge den som inspiration, med cases og grafiske fremstillinger af de bæredygtige tiltag.

Stærkeste og svageste

Signe Kongebro understreger det vigtige i ikke at lade sig hæmme af de skrappe energikrav for 2015 og 2020.

- Noget virker godt hver gang, men hvis man låser flere parametre politisk set, så skal alle de andre dele i et byggeri tilpasses, så man ikke får ødelagt bygningen. Hvis vi for eksempel ikke satte vinduer i, havde man opfyldt energikravene, men vinduer er både det stærkeste og svageste element i huset. Vinduer har mange fordele, men du punkterer jo klimaskærmen. Derfor handler det om at gøre det rigtige, i størrelse, dybde, og placering, siger hun til Licitationen.

Lær at designe rigtigt

For Signe Kongebro og forfatterne bag bogen handler det om at komme til en erkendelse, der siger, at dagslys virker hver gang, og at rådgiverne ikke må gå på kompromis med facader og rum.

- Dagslys virker hver gang, og vi skal have balancen frem. Energikravene er som de er, men vi skal ikke bare lave tykkere vægge og i øvrigt gøre, som vi plejer. Vi skal have en ny viden i designfasen, du skal opøve intuition, så du kan lære at designe energirigtigt, mener hun.

Signe Kongebro fortæller, at man hos HLA de sidste år har tegnet en halv mio. kvm til 2015-kravene.

- Meget har vi ikke vundet og bygget, men skitseforslagene er der. Derfor er den viden ved at sætte sig. Indlæringskurven er stejl og hvad der var helt nyt for fem år siden er almen viden nu. Og vi kan håndtere 2015-kravene. Regner man det om til kwh, er det 15 mio. Der er altså reduceret rigtig meget energi, påpeger hun, og ser renoveringsindsatsen som et nyt stort område:

- Når man siger renovering tænker mange isolering, men jeg tænker i dagslys, især i forhold til den eksisterende bygningsmasse: Du fjerner dannebrogsvinduer og fjerner brøstningen, så sætter du en fransk altan ind. Dermed sparer du samlet 35 procent af energien i boligen – og vi har vel at mærke ikke sat så meget som en centimeter rockwool ind - og får fra første dag 40 pct. mere dagslys ind, siger hun.

Og at HLA ikke er de eneste, der tænker over strategier for en bæredygtig fremtid, afspejler sig i forberedelserne hos Bygherreforeningen netop nu.

4. september er foreningen vært ved en stor konference om bæredygtighed, hvor en lang række af byggeriets centrale spillere vil forholde sig til netop det bæredygtige byggeri i bred forstand.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094