23948sdkhjf

Skating på første klasse

En 30 meter høj kornsilo på havnen i Haderslev er blevet til et lokalt kunstværk, og den skal sammen med et nyopført skateranlæg udgøre en ny livskerne i Haderslevs havnekvarter
Haderslev by indviede i fredags et spektakulært og omdiskuteret kunstværk, der i form af en 30 meter høj betonsilo med en bemalet overflade på 1.537 kvm formentlig i dag fremstår som Danmarks største kunstgenstand, hvormed byen og havnemiljøet med masser af nyopført bolig-, kontor- og institutionsbyggeri samtidig får en helt ny skyline.

Den 50 år gamle kornsilo bliver også omdrejningspunkt og vartegn for et storstilet prestigeprojekt Skatecity Streetdome, som er under udførelse på havnen med Hoffmann A/S som entreprenør for en totalentreprisesum på 27 mio. kroner. Hoffmann vandt licitationen med Cowi A/S og Tegnestuen Mejereiet A/S som samarbejdspartnere.

Hoffmans fjerde

Det er Hoffmanns fjerde skaterprojekt - og et projekt som har været på og af tegnebrættet i snart ti år, og som bliver færdigt i 2014. Store fondsbidrag har muliggjort projektstart i år – Realdania, A.P. Møller, Lokale- og Anlægsfonden og Nordea – mens kommunen bidrager med 14 mio. kroner og grundstykket. De mange støttekroner har i byrådet overtrumfet massevis af protester fra "nybyggerne" på havnen, som frygter larm og spektakel fra de kommende skatere og andre street-kultur aktører samt tabt udsigt på grund af siloen, der oprindeligt skulle have været væltet sammen med to andre nu nedlagte siloer.

SkateCity og Streetdomen med en iglohal og udendørs bowls bliver nemlig et kulturhus for gadeidræt og streetkultur som skateboard, rulleskøjter, parkour, klatring, BMX, discgolf, streetbasket, koncerter osv.

Havdyr på betonsilo

Den udsmykkede silo skal foruden at være et kunstværk også være et rappelling- og klatretårn i forbindelse med Streetdome Skatecity.

Kunstneren bag siloudsmykningen bestående af hajer, fisk, hvaler og andre havdyr er Victor Ash, som sammen med to assistenter har været to måneder om opgaven. Han har en baggrund som graffitikunstner og har udsmykket store bygninger og facader over hele verden. Han har også tidligere lavet værker for arkitekttegnestuen BIG til byggeriet VM Bjerget i Ørestad. Men siloprojektet er hans hidtil mest omfattende opgave, pris 1 mio. kroner, hvoraf Statens Kunstfond har ydet størstedelen.

Inden kunstprojektet blev godkendt, blev der iværksat en undersøgelse af siloens tilstand, for at kommunen kunne mane kritiske røster i jorden om frygt for fremtidige store vedligeholdelsesudgifter.

Udtagning af kerner fra siloen viste, at betonen var god, I forbindelse med renoveringen er siloen blevet sandblæst, alle overflader er efterbehandlet og overstrøget, og siloen er sluttelig malet med keim, inden kunstneren kom til. Dermed skulle siloen kunne stå frisk og udsmykket de næste 10-15 år, vurderes det.

Statsminister Helle Thorning Schmidt blev forrige mandag vist rundt på havnefronten og så både siloen og dens nærmeste nabo, et 200 mio. kroner dyrt og 8.622 kvm stort VUC-byggeri, opført af MT Højgaard og tegnet af Zeni Arkitekter i Aabenraa og Aart Architects i Aarhus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11