23948sdkhjf

Fysiske skavanker sender håndværkere på pension

De timelønnede håndværkere fylder ikke mest i førtidspensionsstatistikken, når det gælder psykiske lidelser, viser tal fra Ankestyrelsen
Det er fysiske lidelser såsom slidgigt og diskusprolaps, der sender flest håndværkere på førtidspension. Det viser tal fra PensionDanmark, som har både ansatte fra større og mindre entreprenørvirksomheder, elektrikere, blikkenslagere samt malere som medlemmer.

Blandt PensionDanmarks medlemmer i bygge- og anlægsbranchen fik 13 procent af dem, der fik tilkendt førtidspension i 2012, tilkendt den på grund af psykiske lidelser, mens 42 procent røg på pension på grund af bevægeapparatssygdomme.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har fortalt skyldes knap hver fjerde nytilkendelse af førtidspension i bygge- og anlægsbranchen - nemlig 23,6 procent - psykiske lidelser, mens det for bevægeapparatssygdomme er 27,8 procent. I alt fik 546 fra bygge- og anlægsbranchen tildelt førtidspension i 2012 ifølge Ankestyrelsens statistik.

- En af forklaringerne på, at vores tal adskiller sig fra Ankestyrelsens er, at vi har de faglærte og ufaglærte timelønnede som medlemmer, hvorimod dem, der har en teknisk uddannelse eller en videregående uddannelse typisk ikke har pensionsordning hos os, siger Jens-Christian Stougaard, direktør i PensionDanmark.

Overvejende årsag

I alt fik 274 af PensionsDanmarks medlemmer i bygge- og anlægsbranchen tildelt førtidspension i 2012.

115 af PensionDanmarks medlemmer i byggeanlægsbranchen fik tildelt førtidspensionen på grund af bevægeapparatssygdomme, mens 36 fik den tildelt på grund af psykiske lidelser.

- Vi kan konstatere, at blandt de både faglærte og ufaglærte håndværkere, vi har som medlemmer, fylder psykiske lidelser relativt lidt, hvorimod det er bevægeapparatsygdomme, der er den helt overvejende årsag til førtidspension, siger Jens-Christian Stougaard.

Psykiske lidelser er sammen med hjerte- og karsygdomme den næsthyppigste årsag til, at pensionskasssens medlemmer ryger på førtidspension.

Jens-Christian Stougaard fortæller, at der, når man har passeret 45-46 års alderen, er højere risiko for førtidspension i bygge- og anlægsbranchen end i andre faggrupper.

- Vi kan se, at slidskader opstår efter mange år, og at vores ansatte i bygge- og anlægsbranchen ryger på førtidspension relativt sent i arbejdslivet. Det vidner om, at de har slidt sig selv op - på et tidspunkt når bevægeapparatet en sidste salgsdato, og så kan man simpelthen ikke arbejde mere, siger han.

PensionDanmarks tal indikerer, at det primært er andre medarbejdergrupper i bygge- og anlægsbranchen, som fylder meget i den overordnede førtidspensionsstatistik, når det kommer til psykiske lidelser. Det kan være funktionæransatte i form af eksempelvis ingeniører, konstruktører eller arkitekter.

Funktion har betydning

Ifølge seniorforsker Vilhelm Borg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø spiller, hvilken slags arbejde man har, ind på, om man fortsat kan varetage sit job, når man bliver ramt af eksempelvis pyskiske lidelser eller bevægeapparatssygdomme.

Det kan derfor have betydning for tildelingen af førtidspension.

- Hvis projektledere eksempelvis får psykiske lidelser, så hæmmer det deres arbejdsindsats mere, end hvis de havde et primært fysisk arbejde. Hvis man er projektleder, så kræver det, at man kan overskue mange ting på en gang, koordinere mange menneskers indsats og af og til træffe hurtige beslutninger. Hvis man har et mentalt helbredsproblem, er det ikke så mærkeligt, at man bliver dårligere til det, siger han og forsætter:

- Omvendt får man, hvis man har muskel- og skeletbesvær i form af eksempelvis ondt i ryggen, sværere ved at klare et fysisk hårdt arbejde. Den funktion, man har i sit arbejde, spiller ind på, hvilke lidelser der fører til tildelingen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11