23948sdkhjf

Banedanmark skærper sine krav

Banedanmark stiller krav om elev- og praktikpladser på arbejderne ved Femern-forbindelsen, oplyser transportministeren
BaneDanmark stiller i forbindelse med anlæg af 18 broer over jernbanen til Femern-forbindelsen krav hos entreprenørerne om anvendelse af ILO-konvention 94 omkring løn- og arbejdsforhold.

Ifølge transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) har BaneDanmark gennem længere tid haft et tillæg i anlægskontrakter, som beskriver, hvilke krav Banedanmark stiller som bygherre til sine leverandører.

Det gælder blandt andet ILO-konventionen, og for at sikre kontrol med, at kravene overholdes, kræver BaneDanmark en tro- og loveerklæring, som fornyes på jævnlige byggemøder.

Skærpede krav

Der er desuden bestemmelser om, at BaneDanmark kan tilbageholde vederlag til entreprenøren, hvis forhold vedrørende løn- og arbejdsforhold ikke er overholdt:

- I forbindelse med arbejdet med fremrykningen af anlægget af de 18 broer på Lolland og Falster, har Banedanmark besluttet, fremadrettet at skærpe kravene til sociale klausuler. Banedanmark har derfor tilføjet et konkret krav, at entreprenørerne skal etablere et vist antal elev- og praktikpladser. Fremadrettet vil Banedanmark desuden opsætte klare og entydige krav til entreprenørerne om en løbende afrapportering af, hvorledes elevkravene er opfyldt, oplyser ministeren, der understreger, at entreprenørerne til enhver tid skal kunne dokumentere, at de opfylder de opstillede krav til ansættelse af elever, og det vil blive bodsbelagt, hvis de ikke overholder bestemmelserne.

FN-regler

Ministeren oplyser i øvrigt, at en del af arbejdet i forbindelse med Femern Bælt-forbindelsen forventes at komme til at foregå på produktionssteder uden for Danmark og Tyskland. Det kan eksempelvis være produktion af specialdesignede stålkonstruktioner.

- For sådanne arbejder gælder, at alle entreprenører og underentreprenører, uanset hvor i verden de udfører deres arbejde, lever op til principperne i FN’s Global Compact. Global Compact består af 10 principper for virksomhedernes samfundsansvar, der blandt andet omfatter menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og antikorruption, oplyser Pia Olsen Dyhr.

Det er hovedentreprenørens forpligtelse at sørge for, at underentreprenørerne på ethvert tidspunkt overholder de krav, som Femern A/S har opstillet.

Risikobaseret

Samtidig kan selskabet pålægge hovedentreprenøren at bringe uoverensstemmelser i orden med det samme. Derudover vil selskabet foretage risikobaserede stikprøvekontroller hos udvalgte entreprenører og leverandører.

I risikoanalysen vil blandt andet indgå en risikoprofil af det land, hvori arbejdet udføres, idet det ifølge ministeren er veldokumenteret, at der i visse lande er større problemer end i andre lande i forhold til at overholde de principper, som er indeholdt i UN Global Compact.

- Femern A/S vil reagere omgående, såfremt selskabet skulle blive gjort bekendt med kritisable forhold og direkte kan spore arbejdet tilbage til en given leverandør, slutter ministeren, der understreger, at det i henhold til udbudsmaterialet er muligt at tilbageholde betaling til en entreprenør i tilfælde af, at denne – af årsager som entreprenøren selv er herre over – ikke lever op til selskabets krav.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.178