23948sdkhjf

Teglfacade til parcelhuse kan rykke renoveringer i gang

Et nyt teknisk koncept til energirenovering af murede facader har set dagens lys
Teglbranchen og Teknologisk Institut udvikler nu et teknisk koncept til at energirenovere udvendige murede facader på ældre parcelhuse. Initiativet kan – udover at skabe værdi for parcelhusejerne – sætte gevaldig skub i energirenoveringen af eksisterende byggeri.

Omkring en halv million typehuse fra 60’erne og 70’erne er dårligt isolerede. Idéen bag det nye projekt er at udvikle, demonstrere og dokumentere et nyt teknisk koncept til at energirenovere murede teglfacader. Konceptet går ud på at nedrive den eksisterende formur og opføre en slankere med plads til mere isolering uden at øge murtykkelsen med mere end cirka 50 mm. Den nye isolering udføres med højeffektive isoleringsmaterialer, som øger facadens isoleringsevne og samtidig bevarer facadens robusthed og arkitektoniske kvaliteter.

- Fordelen ved at opføre en slank formur og bruge nye isoleringstyper er, at man kan opnå en markant bedre isoleringsevne stort set uden at gøre den originale mur tykkere. Samtidigt opnår man en styrkemæssig forbedring af den gamle mur, og man får fjernet kuldebroerne ved vinduer og døre, siger centerchef Abelone Køster, Teknologisk Institut, og fortsætter: Huset får en helt ny teglfacade, som giver huset en øget salgsværdi, samtidigt med at energiomkostningerne til opvarmning reduceres kraftigt.

Merværdi i sigte

Forventningen er, at konceptet vil give den enkelte husejer en årlig besparelse på varmeregningen i størrelsesordenen 3.000 til 10.000 kroner. Dertil kommer øget komfort og værdi af huset. Hvis man tilmed påtænker at bygge til, kan man i forbindelse med energirenoveringen få en fuldt integreret tilbygning med samme facade.

I det næste halvandet år skal projektets parter i praksis vise, hvordan man hurtigt, effektivt og mest økonomisk realiserer det nye koncept, som skal udbredes til håndværksvirksomheder, parcelhusejere, kommuner, boligforeninger og andre bygningsejere.

- Vi skal finde et forsøgshus, som vi kan pille fra hinanden og genopbygge, så huset opnår en isoleringsevne på et såkaldt BR 2015-niveau i lighed med nye huse – og effekten i dette demonstrationsprojekt skal dokumenteres i fuldskala, fortæller direktør Tommy Bisgaard fra Kalk- og Teglværksforeningen og tilføjer: Vi forventer, at projektet på sigt sætter et ordentligt skub i salget for vores medlemmer.

Flere er med

Udover Teknologisk Institut deltager også Lundgaard Teglværk A/S, Thyholm Murer A/S, ekolab, Møller Nielsens Tegnestue, Kalk- og Teglværksforeningen af 1893.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094