23948sdkhjf

Luftledninger sniger sig over land

Højspændingsmaster for milliarder mellem Kassø og Tjele. Ny 400 kilovolt-ledning skrider frem med en ny mast om dagen
Virksomheden Gunderlund A/S fra Grindsted har netop monteret den første af i alt omkring 550 nye højspændingsmaster, der samlet skal udgøre den nye 400 kilovolt-ledning mellem sønderjyske Kassø og Tjele. Den første mast står nu strunk i Hønkys ved Rødekro, hvorfra Gunderlund arbejder sig nord over.

Den nye luftledning fra Kassø til Tjele skal fungere som en stærk og fleksibel elektrisk rygrad og bane vejen for, at Danmark kan få et mere usynligt elnet. I 2030 skal alle 132 og 150 kilovolt luftledninger være kabellagt.

I 2025 ventes op mod 50 procent af elforbruget at blive dækket af vindenergi. Det kræver fleksibilitet i elsystemet, fordi elnettet til enhver tid skal kunne transportere den stadig stigende andel af vindkraft fra blandt andet havmølleparkerne frem til der, hvor forbruget er.

Den nye ledning

Den nye Kassø-Tjele ledning skal på hovedparten af strækningen løbe parallelt med den gamle, 40 meter forskudt. Den gamle 172 km lange ledning bliver først fjernet, når den nye er taget i brug. Derudover fjernes 131 km luftledninger på lavere spændingsniveauer. Kapaciteten på strækningen bliver forøget fra cirka 1150 megawatt til to gange 1800 megawatt.

35 procent færre boliger vil blive berørt indenfor 80 meter af den nye linjeføring. I dag ligger 133 boliger mindre end 80 meter fra den eksisterende ledning. Når den nye højspændingsforbindelse er etableret, vil 86 boliger ligge mindre end 80 meter fra den nye ledning. Der vil komme omkring 530 master på strækningen. Det er cirka 30 flere end i dag. De bliver placeret med gennemsnitlig 330 meters mellemrum.

Pris og tidsplan

Prisen for at etablere den nye forbindelse og sanere i de gamle højspændingsledninger mellem Kassø og Tjele udgør cirka 2,7 mia. kr. i faste 2010 priser. Anlægsarbejdet er netop påbegyndt og forventes afsluttet i 2014. Det sidste af den eksisterende ledning kan fjernes i 2015.

De gamle gittermaster erstattes med tidssvarende designede rørmaster, som falder bedre ind i landskabet. De nye master vil desuden være udført således, at de kan bære to ledningssystemer. Der er i VVM-tilladelsen valgt den såkaldte Eagle mast i to etager. Masterne bliver udført i galvaniseret stål af sønderjyske DSSM.

Ifølge Energinet.dk vil magnetfeltet ikke blive større end for det eksisterende anlæg. Energinet.dk følger Sundhedsstyrelsens forsigtighedsprincip, som anbefaler, at nye højspændingsledninger så vidt muligt ikke bygges tæt på boliger eller børneinstitutioner.

@FAKTA-LILLE-MED-INDL:BAGGRUND: Den politiske aftale om principperne for den fremtidige udbygning af det overordnede elnet i Danmark indebærer, at store dele af landets højspændingsnet under 400 kilovolt-niveau fremover bliver lagt som jordkabler, at udvalgte strækninger i 400 kilovolt nettet forskønnes, og at "rygraden" i det jyske 400 kilovolt højspændingsnet forstærkes ved at bygge en ny luftledning mellem Kassø og Tjele.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109