23948sdkhjf

Flere sager med ulovlig kloakfusk

Et stigende antal firmaer udfører rør- og afløbsarbejde uden uddannelse, og det kan have fatale følger
Der foregår stadig mere ulovligt og risikabelt inden for kloakområdet ligesom på de andre autorisationspåkrævede områder som el og vvs.

Ifølge de seneste tal fra Sikkerhedsstyrelsen er antallet af anmeldelser om uautoriseret kloakarbejde fordoblet på tre år.

I 2011 endte tallet på 100, hvilket afspejler en voldsom stigning på området. I 2008 var antallet på 46, mens det i 2010 endte på 74.

Der var i går ikke muligt at skaffe en separat undersøgelse af hvor mange kloak-overtrædelser, der ender med en politianmeldelse og en bøde.

Men sikkerhedsstyrelsen har opgørelsen over de samlede brud på autorisationsreglerne inden for både el, vvs og kloak.

I 2008 endte det med 86 politisager. I 2010 var det på 64 og endelig endte antallet 2011 på 175.

Sikkerhedsstyrelsen har dog det seneste separate antal politisager på kloakområdet fra 2008, og det var med 31 - knap halvdelen af alle politisager det år.

Mange flere

Organisationerne på kloakområdet, Danske Kloakmestre og Dansk Byggeris kloaksektion mener, at tallene afspejler deres oplevelse af, at der i stadig højere grad svindles på dette område, selv om det reelle antal fusksager er meget større, da det kun er få sager af de reelle, der anmeldes og opklares.

- Der er ingen tvivl, at der sker mange ulovligheder inde for kloakområdet. Vores medlemmer bliver stadig oftere kaldt ud for at reparere på kloakskader, der skyldes klamphuggeri. Der er firmaer, både ufaglærte, men desværre også fra andre håndværksfag, der udfører rørarbejde, uden de har den nødvendige viden og autorisation. Og vi kan ikke advare nok imod det, da det kan give store problemer, ikke bare med vandskader i huset og i forhold til miljøet, men også i forhold til hygiejnen og rotter siger J. Berner Pedersen, der er formand for Dansk Byggeris kloaksektion og har firmaet J. Berner Pedersen Entreprise A/S.

Dyr affære

Endvidere kan det også være en meget dyr affære, fortæller han.

Hans eget firma har adskillige gange rettet op på fusk med rør under dyre nye badeværelser.

- For nylig var vi ude og brække et nyt badeværelse til 150.000 kr. op på grund af, der var brugt forkerte rør ved installering af toilettet. Ejeren opdagede det ved, at der var rotter under gulvet. Så det var en dyr affære, siger han.

Han fatter ikke, at folk tør gamble med billige rørløsninger på et så skæbnesvangert område som kloakker, lige meget hvor mange penge, der kan spares

- Men må ikke give sig i kast med autorisationspåkrævet håndværk. Det kan havde alvorlige og dyre konsekvenser, siger han.

Falsk autorisation

Men en ting er gørdetselv-arbejde.

Han advarer lige så meget mod at hyre firmaer uden autorisation til opgaverne. Og man skal som forbruger være opmærksom mod de firmaer, der påstår de har autorisation.

Om det siger formand for Danske Kloakmestre, Verner H. Kristiansen:

- Der er desværre personer inden for kloakområdet, der udbytter den efterspørgsel, der er efter kloakekspertise i disse dage. Derfor skal man være opmærksom på, at firmaerne har en autorisation inden for kloakarbejde. En række af disse kloakfuskere annoncerer i lokalaviser og hjemmesider eller tilbyder sig på en anden måde. Verner H. Kristiansen siger at man tjekke firmaerne på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094