Godt gået af kommunerne i Midt- og Vestjylland
Kommunen er den offentlige myndighed, som det lokale erhvervsliv oftest er i kontakt med. Alene af den grund er kommunen en meget vigtig erhvervspolitisk aktør, der har stor betydning for, hvor nemt og attraktivt det er at være virksomhed i Danmark. Kommunen er kort sagt med til at definere rammevilkår, som er en del af virksomhedernes hverdag.
For de omkring 6.000 virksomheder, som Dansk Byggeri repræsenterer, er det vigtigt, at de kan arbejde på tværs af kommunegrænserne. Men mange af dem oplever tit stor frustration over, at der er meget store forskelle på den kommunale opgaveløsning. For at belyse forskellene og danne et overblik over de kommunale rammevilkår for virksomhederne, har Dansk Byggeri med denne analyse taget temperaturen på det lokale erhvervsklima i kommunerne.
Dansk Byggeris analyse er bygget op ved hjælp af en lang række erhvervspolitiske indikatorer, som i en samlet rangering vurderer den enkelte kommunes erhvervsvenlighed.
Fordi Dansk Byggeri repræsenterer bygge- og anlægsbranchen, er der i parametrene en god repræsentation af områder, der er særlig vigtig for bygge- og anlægsbranchen.
Ud fra 23 forskellige indikatorer om alt fra jobcentrenes indsats til byggesagsbehandlingstid, byggesagsgebyrer, dækningsafgift, lærlingeindtag, udlicitering, åbningstider på genbrugspladsen m.v. har Dansk Byggeri lavet en analyse, der viser, hvor erhvervs- og byggevenlige hver enkelt af landets 98 kommuner er.
Her er de midt- og vestjyske kommuner blandt landets mest erhvervsvenlige og er alle placeret helt i toppen eller tæt ved toppen: Holstebro nr. 1, Ringkøbing-Skjern nr. 2, Skive nr. 3, Lemvig nr. 7, Ikast-Brande nr. 8, Herning nr. 10, Morsø nr. 21, Silkeborg nr. 25, Struer nr. 28 og Viborg nr. 49.
En kommune kan være med til at gøre det mindre bureaukratisk at drive virksomhed, og det betyder, at der bliver mere tid til at øge indtjeningen, skabe flere arbejdspladser og dermed også sende flere skattekroner i kommunekassen. Det er min helt klare fornemmelse, at kommunerne i Midt- og Vestjylland ved, at erhvervsvenlighed er til gavn for alle parter.
Det er jo bemærkelsesværdigt, at de fleste virksomheder flytter til storbyerne, når analysen viser, at det netop er i hovedstadsområdet m.v., at kommunerne scorer dårligst. Det er derfor også mit store håb, at de gode forhold, som de Midt- og vestjyske kommuner har, vil lokke flere virksomheder til at prøve lykken i det Midt- og Vestjyske område.
Tillykke og endnu engang godt gået af kommunerne i Midt- og Vestjylland.