23948sdkhjf

Pihl misbruger de korte praktikaftaler

Dansk Byggeri foretrækker hele uddannelsesaftaler og noterer, at muligheden for korte aftaler har givet sideeffekter
Byggegruppen i 3F kalder det en falliterklæring, når entreprenørvirksomheden Pihl fremover alene vil indgå korte uddannelsesaftaler med sine tømrerlærlinge, for derved at skabe bedre motivation hos lærlingene.

Dansk Byggeri har derimod ingen betænkeligheder.

- Det er på grænsen af misbrug af de unge mennesker. Det er en falliterklæring, hvis Pihl ikke er i stand til at motivere deres lærlinge, uden det skal ske ved, at de skal rende rundt med et tung åg af usikkerhed over om de nu kan få forlænget deres aftale, siger Johnny Frimann Storm, uddannelseskonsulent i Byggegruppen og næstformand i Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelser.

Den ansvarlige for tømreruddannelsen hos Pihl, byggeleder John Oppenhagen Pedersen, sagde til Licitationen tirsdag, at man mener, at det skaber mere motivation hos den enkelte lærling, at han ikke kan være sikker på at få hele praktikperioden hos Pihl.

Urimelig brug af pisk

- Det er lovligt og muligt at indgå korte aftaler, men hvis man kontinuerligt indgår delaftaler trods hensigt om at lærlingen skal have hele sin uddannelse hos Pihl, så vil jeg kalde det på kanten af misbrug af systemet. Det handler jo ikke om, at Pihl ikke ved, om der er arbejde i fremtiden. De korte aftaler er alene en opdragelsesforanstaltning, og det har aldrig været meningen. Det er brug af pisk fremfor gulerod, og det er ikke sympatisk. Det er ikke rimeligt, at lærlingene kan gå fra prøvetid til prøvetid i samme virksomhed, så det kan bestemt være, at man skal kigge på lovgivningen, siger Johnny Frimann Storm.

Han og det faglige udvalg foretrækker fulde uddannelsesaftaler.

En sideeffekt

Det samme gør Dansk Byggeri.

- Vi synes, de lange aftaler for en hel uddannelse er det bedste, og at det fortsat skal være grundstammen i erhvervsuddannelserne. De korte aftaler blev en mulighed dels som et værktøj i krisetid, dels for at udvide antallet af virksomheder, som kan tage uddannelsesansvar, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

- De korte aftaler har imidlertid haft den sideeffekt, at en række virksomheder har fundet ud af, at det er en effektiv måde at sikre engagerede lærlinge. Samtidig er det jo ingen hemmelighed, at det kan være vanskeligt at afbryde en uddannelsesaftale, så de korte aftaler giver derfor mulighed for at stoppe samarbejdet, hvis kemien ikke helt passer. Det har ikke været hensigten, men virksomhederne har set en mulighed for at bruge de korte aftaler til at udvikle erhvervsuddannelsessystemet. Pihls fremgangsmåde er ikke unik. Vi hører det samme fra mange virksomheder, siger hun,

Louise Pihl afviser, at der er tale om prøvetid i hver enkelt praktikperiode.

- Hvis den samme virksomheder forlænger aftalen, så er der kun prøvetid i den første aftale, siger afdelingschefen.

Ingen kommentar

Licitationen - Byggeriets Dagblad har forsøgt at få børne- og undervisningsminister Christine Antorinis (S) kommentar til, at de korte aftaler går fra at være et kriseværktøj til et styringsredskab overfor lærlingene.

Ministeren ønsker imidlertid ikke at udtale sig, mens finanslovsforhandlingerne om en ny praktikpladsaftale er i gang.

Hver sjette praktikpladsaftale inden for byggefagsuddannelserne er i dag en kort aftale. For fire år siden var det blot 2,6 procent af alle aftaler, der var en kort aftale.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125