23948sdkhjf

Gammeldags levevis med moderne maskiner

Amish-folkets Wallenstein-fabrik producerer kombineret flishugger og neddeler
Nymodens teknologi er ikke noget for Amish-folket, som er kendt for blandt andet at give afkald på moderne ting som biler, telefon, elektriske husholdningsmaskiner og meget andet. På mange måder lever de cirka 250.000 Amish rundt om i Nordamerika og Canada som for et par hundrede år siden. Men når det kommer til skovmaskiner, er Amish helt fremme i skoene.

- Mig bekendt er der ikke andre end Amish-fabrikken Wallenstein Forestry, der har hittet på at kombinere flishugger og neddeler i én og samme maskine. Og selv om produktionen ligger spredt rundt om på mange gårde, og Amish ikke må have elektricitet indlagt, så foregår det altså med topmoderne laserskærere, fortæller Jes Madsen.

Han er indehaver af Wallenstein Scandinavia i Videbæk mellem Herning og Ringkøbing. Og siden januar 2010 har han været skandinavisk importør og distributør af neddelere og andre maskiner, som fremstilles af Amish-folket.

Hvis en virksomhed har højst 20 medarbejdere, betragtes den ikke som industri. Så i stedet for at have én fabrik med et par hundrede medarbejdere, har Wallenstein 11 farme med hver 20 medarbejdere, ud over hovedkontoret. Hver produktionsenhed fungerer som underleverandør til hovedfirmaet. Produktionen foregår uden brug af indlagt elektricitet. Men ude bagved står generatorer og sørger for at holde laserskærere og andet kørende.

Farveskift på sekunder

- Der er mange regler og lige så mange undtagelser. Amish kører ikke i biler. Men når maskin-elementerne skal flyttes fra gårdene for at blive samlet, foregår det på lastbiler. Blot ikke med en Amish bag rattet, forklarer Jes Madsen.

- Man kan more sig lidt over det. Men man kan også respektere og forsøge at forstå. Og så i øvrigt imponeres. Amish-folkene er ærlige og bundsolide folk. De må ikke låne penge, så de er selvfinansierende. Og så forstår de at lave masseproduktion, uden at være lagerproducerende. Wallenstein kører efter "just-in-time" princippet. Blandt andet sørger et topmoderne lakanlæg for, at farveskift sker på otte sekunder, siger Jes Madsen.

Hos Wallenstein Scandinavia har han fornøjelse af, at hovedkontoret i Ontario spiller ud med nyheder hver sæson.

- Her i 2012 sender Wallenstein en ny brændemaskine, en ny neddeler, en ny type kløver og et nyt skovspil på markedet. Og vi véd allerede, at der er i 2013 kommer en hel serie på fire større flishuggere. Wallenstein er i fuld gang med at teste, og vi har faktisk også en prototype kørende her i Danmark, fortæller den danske Skandinavien-importør.

Maskine til både-og

Wallensteins kombi-serie af flishuggere/neddelere har vist sig rigtig populære ikke mindst hos anlægsgartnere og på kirkegårde.

- Mange steder har man både stammer og grene, der skal flises, og blødt affald med meget lille træindhold. En neddeler vil ikke kunne klare stammerne og grenene. En flishugger vil pakke fuldstændigt, hvis den fodres med det bløde og meget fugtige materiale. Så – hver ting til sin indføring, siger Jes Madsen.

Wallenstein fremstiller stort set hele programmet som både trailermonteret med egen motor og til montering på en traktor.

- Anlægsgartnere, hjemmeservice-firmaer, folk der vedligeholder rastepladser og mange andre er glade for blot at kunne hægte flishugger/neddeler på krogen og køre ud til opgaven, i stedet for at fragte grene og kvas væk. Den transportable Wallenstein hugger og neddeler materialet til et læs flis eller kompost, som så kan anvendes på stedet. Og da maskinen kan indregistreres og få nummerplade, må man køre 70 km/t med den, fortæller Jes Madsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.102