23948sdkhjf

Hver tredje murer er uden arbejde

Håndværksmestrene melder om de første henvendelser som følge af BoligJobordningen - den aktuelle ledighed understreger behovet for vækstpakken
Der er brug for hvert et initiativ, som regeringen har taget for atter at få gang i hjulene i byggebranchen. Det fortæller den aktuelle ledighed i byggeriet.

Omkring hver syvende - eller 14 procent af de arbejdsløshedsforsikrede i byggefagforbundenes a-kasser - er ledig. Derudover kommer ledige i de tværfaglige a-kasser og de ikke-forsikrede. Det er en mindre stigning i forhold til samme periode sidste år.

Situationen er alvorligst for murerne. Omkring hver tredje murersvend er i øjeblikket uden arbejde. Dermed er murernes ledighed højere end på noget tidspunkt sidste år.

Det store spørgsmål er, om genindførelsen af Bolig-Jobordningen straks får ledigheden til at falde.

- Det forventer jeg helt sikkert. Private husejere har ventet og set tiden an siden nytår, så det har ligget meget stille i årets første måneder med arbejde for private. Jeg har allerede fået de første forespørgsler, siger murermester Henning Østergaard Jørgensen, formand for Dansk Byggeris murersektion.

Han driver sin virksomhed fra Nielstrup i Vendsyssel, som er det område i landet, der har den højeste byggeledighed.

- Vi må imidlertid beklage, at beløbet, der kan fradrages på selvangivelsen, ikke er større end de 15.000 kroner pr. person. Det er ærgerligt, at man ikke har ladet sig inspirere af Sverige, hvor ordningen hviler i sig selv, fordi det eliminerer sort arbejde, siger Henning Østergaard Jørgensen.

Han glæder sig også over de ekstra penge, som frigives til at renovere almene boliger.

- Det er også noget, der virkelig er beskæftigelse i. Problemet er måske, at det udbydes i meget store entrepriser, som udelukker mindre virksomheder fra at byde, siger han.

Tror ikke på stort dyk

I København er det hver femte håndværker i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), der er uden arbejde. Blandt murerne alene er det flere end hver tredje, der i øjeblikket er uden job.

- Selvfølgelig vil BoligJobordningen skabe nogle nye job, måske især hos de mindre mestre, og den fortsatte fokus på at renovere de almene boliger er positiv, men samlet set synes jeg ikke, der er grund til at klappe af vækstpakken, siger Jens Kirkegaard, formand for murerklubben i BJMF.

Han forventer ikke noget ekstraordinært dyk i murerledigheden som følge af vækstpakken.

Kunderne er klar

Tømrermestrene tror på flere job som følge af ikke mindst BoligJobordningen.

- Jeg er blevet ringet op af de første seks kunder, der på grund af håndværkerfradraget har projekter, de gerne vil have lavet. I går var jeg ude og måle op til nye døre og vinduer hos tre forskellige kunder, der alene på grund af rygterne om BoligJobordningen ville i gang med det samme. Der er ingen tvivl om, at ordningen gør en forskel. Jeg har også allerede taget fat i to af de medarbejdere, jeg var nødt til at afskedige ved årsskiftet, siger formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland, tømrermester Niels Hansen.

5.500 nye job i år

På landsplan vil vækstplanen ifølge beregninger fra Dansk Byggeri give 5.500 arbejdspladser i 2013 og knap 9.000 arbejdspladser i 2014 i bygge- og anlægsbranchen. Størstedelen af arbejdspladserne bliver skabt via BoligJobordningen, og det mærker Mogens Christensen fra Granly Tømrer- og Snedkerforretning A/S i Fjerritslev også.

- Jeg har allerede haft de første forespørgsler fra kunder, der har ringet på grund af BoligJobordningen.

Værst i Nordjylland

Der er i øvrigt meget store forskelle på de enkelte fags ledighed.

Ifølge den seneste opgørelse fra BAT-kartellet fra uge tre er murernes ledighed 31,5 procent. Lokalt ser det værst ud i Nordjylland og på Lolland med ledighed på mellem 35 og 40 procent.

Hårdt ramt af ledighed er også 3F-medlemmerne og malerne med omkring 17 procent uden arbejde. mens elektrikerne er i bund med 3,3 procent ledige

Den laveste ledighed findes i hovedstadsområdet og Region Midtjylland. Højeste ledighedsprocent for alle byggefag under et findes i Nordjylland med godt 17 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094