23948sdkhjf

Jægersoldat står vagt om sikkerhed på byggepladser

Soldat eller byggearbejder? Jæger i krig eller håndværker på en udfordrende byggeplads? Er der forskel? Ja, men den er ikke stor. Tidligere jægersoldat fortæller om kulturændringer, der kan redde liv på byggepladser
Entreprenørvirksomheden NCC har tilknyttet organisationspsykolog Lars Robl, tidligere officer og jægersoldat, til at facilitere virksomhedens arbejde med at ændre sikkerhedskulturen.

- Faktisk kan en byggeplads minde en hel del om det kaos, der kan møde jægersoldater i krig , siger Lars Robl, der med eksempler fra sine missioner i blandt andet Afghanistan kan sætte forbløffende mange lighedstegn mellem jægersoldatens og bygge- og anlægsarbejderens liv.

Han er desuden fokuseret på, hvad der motiverer høj og lav i den komplicerede proces, det er at ændre sikkerhedskulturen i virksomheden. Under overskriften Nul Ulykkker 2012 ønsker NCC at alle skal tænke og handle anderledes end de plejer.

Til det formål har den tidligere jægersoldat tre indsatsområder:

1. Tag vare på hinanden.

2. Tænk fremad – hvad nu hvis..

3. Sig fra.

Licitationen fulgte Lars Robl på en kold grå dag, hvor han sammen med Kåre Christesen, NCCs senior arbejdsmiljøchef gennemgik nogle af de faldgruber, den komplicerede byggeplads ved Gentofte Hospital kan rumme.

Brugbare erfaringer

Han har erfaringer fra Irak og Afghanistan, hvor Jægerkorpset blev nødt til at tænke sikkerhed på en helt anden måde, hvis de skulle hjem fra missionerne med livet i behold.

- Det er de erkendelser og erfaringer, jeg bringer ind i denne sammenhæng. Ulykker sker, men det er de unødvendige ulykker, man kan undgå, hvis man lærer at tænke anderledes, siger han og fortsætter:

Om man går i det spættede tøj eller det gule tøj, ja, det er forskellige opgaver og forskellige miljøer, men det er de samme udfordringer, de samme hensyn, man skal tage, og de samme konsekvenser, når det går galt, siger Lars Robl.

Han oplevede på egen krop, hvordan forandringen fra den kolde krig til Afghanistan ændrede bevidstheden hos jægersoldaterne.

Afghanistan gav for alvor et wake-up call. Vi fandt ud af, at vi var blevet vant til miljøet og vant til de risici, der var. Vi blev lidt selvfede, lidt sløsede og så ikke de farlige situationer, fordi vi kendte miljøet. Og det kunne jeg genkende, da jeg oplevede NCC-byggepladserne, siger han.

Regulær krig

- De drenge, der går herude, er jo også vant til at gå i det. Selv om det er rimelig komplekst. Man bliver automatisk lullet ind i en følelse af falsk tryghed. Med Afghanistan, 2002 for vores vedkommende, kom min erkendelse af, at vi skulle tænke anderledes og handle anderledes, hvis vi fortsat skulle undgå de unødvendige ulykker.

- Men det interessante var, at vi skulle rives ud af vores måde at tænke sikkerhed på. Nu blev der skudt efter os. Så vi måtte ændre adfærd, hvis vi skulle hjem alle sammen. Og når vi blev tvnget til at gå på kompromis, fordi opgaven skulle løses, blev vi opmærksomme på, at vi var gået på kompromis. Og for at underbygge sikkerhed, brugte vi de tre adfærdstermer: Tag vare på hinanden, tænk fremad og sig fra, siger han og understreger det vigtige:

- Og det skal gælde alle på byggepladsen og hele NCC. Ikke kun dem, der tilhører din egen gruppe eller sjak.

Det er en stor kulturændring, erkender han. Og her kan man lære fra det militære system, hvor det at sige fra ikke er i betydningen "det gider jeg ikke".

- Det er heller ikke det, vi appellerer til her på byggepladserne. Det handler om at have modet til at påpege, at der er noget her, vi ikke har tænkt ordentligt igennem, et eller andet, der måske kan gå galt. Og at der så bliver lyttet til den fornemmelse, det er vigtigt. Og at man tager en time-out, og få styr på det. I gamle dage var det i jægerkorpset patruljeføreren, der havde det privilegium. Nu har alle det privilegie i Jægerkorpset - og nu skal det bredes ud - også på landets byggepladser, siger Lars Robl.

Giv folk respekt

Kåre Christensen fra NCC har mange års erfaring med sikkerhed og arbejdsmiljø. Han tilføjer:

- Det handler også om at give folk den respekt, de har fortjent. Byggearbejdere kan snildt sammenlignes med jægersoldater og det er også vigtigt for byggeledelsen at forstå, at for at kunne udføre arbejdet ordentligt, skal man lytte til de ønsker og behov, der kommer fra folkene, der rent faktisk skal udføre projektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088