23948sdkhjf

Aktioner giver flere millioner til staten

Den skærpede myndighedsindsats mod social dumping ser ud til at være en god forretning
Der er sund fornuft og økonomi i, at regeringen gør indsatsen mod social dumping til en vigtig del af trepartsforhandlingerne.

Alene i årets første fire måneder har Skat på baggrund af social dumping-aktioner sidste år afsluttet 119 sager, som indebærer regulering på 20 mio. kr. I mange af sagerne er der tale om, at Skat har ændret et entrepriseforhold til egentlig ansættelse, som betyder, at der sker skattetræk allerede i forbndelse med lønudbetalingen.

Det oplyser Skatteministeriets ansvarlige for projektet om social dumping, skattedirektør Per Jacobsen, Skat Midt- og Sydsjælland, til Licitationen.

- Tallene understreger, at der er noget at komme efter, akkurat som vi har hævdet, selv om det kun er toppen af isbjerget, der er kommet til syne. Med den forstærkede indsats i år, må vi forvente, at der afdækkes endnu flere forhold, der ikke er rene i kanten, og hvor der ikke bliver afregnet den skat, som der skal, siger Erik Møbius, direktør i Dansk Håndværk.

- Vi er glade for, at regeringen har oprustet indsatsen og har blot været bekymrede for, om de 65 mio. kr., som blev afsat i forbindelse med finansloven, er tilstrækkeligt. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at det er nødvendigt for at bevare et sundt dansk arbejdsmarked, at der gøres en helt ekstraordinær indsats for at komme snyd og skatteunddragelse til livs. Vi er overbeviste om, at hver krone, der investeres i indsatsen, kommer mangefold tilbage, siger han.

Samme melding kommer fra Gunde Odgaard, sekretariatsleder i byggefagforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet.

- Indsatsen er en investering. Der ligger rigtig mange penge derude. Indsatsen er dobbelt. Det handler ikke kun om at kradse penge ind. Den præventive virkning er mindst lige så vigtig. Hver gang der er et udenlandsk arme-ben firma derude, ved vi, der er noget at komme efter, og at konstruktionen er skattetænkning. Når risikoen for at blive afsløret og få en ordentlig skatteregning vokser som følge af Skats aktioner, så er der forhåbentlig flere og flere entreprenører, der tænker sig godt om, inden de bliver alt for kreative, siger Gunde Odgaard.

Falske entrepriseforhold

Den skærpede myndighedsindsats over for social dumping er et resultat af en aftale mellem regeringen og Enhedslisten i forbindelse med finanslovsaftalen for 2012 om at afsætte 65 mio. kr.

Indsatsen har indtil videre i år givet anledning til tre landsdækkende kontrolaktioner, hvor medarbejdere fra Skat, Arbejdstilsynet og politiet har tjekket arbejdspladser med udenlandsk arbejdskraft. I alt har myndighederne ved de tre aktioner besøgt godt 300 arbejdspladser, hvoraf omkring halvdelen har været i byggebranchen.

Skattedirektør Per Jacobsen, Skat Midt- og Sydsjælland, oplyser, at det endnu er alt for tidligt at vurdere på, hvad aktionerne kaster af sig i form af øgede skatteindtægter. Skats medarbejdere har taget en lang række sager med hjem fra kontrolaktionerne til videre undersøgelse. I nogle få tilfælde har forholdene imidlertid haft en sådan karakter, at Skats medarbejdere på stedet sammen med hovedentreprenører har kunnet underkende entrepriseforhold med udenlandske firmaer. I stedet er de udenlandske bygningsarbejdere ansat, så der betales løn med skattetræk - i stedet for afregning efter entreprisesum uden skattetræk.

- En række forhold skal være opfyldt, før der er tale om et entrepriseforhold, og vi kigger blandt andet på faktorer, som hvem der bærer risikoen, hvem der har garantiforpligtelsen, hvem der planlægger og leder arbejdet, hvem der leverer materialer, og hvem der stiller værktøj til rådighed, og der oplever vi en række tilfælde, hvor der ikke er tale om et reelt entrepriseforhold, siger Per Jacobsen.

Som nævnt har Skat i løbet af årets første fire måneder afsluttet 119 sager fra kontrolaktioner i 2011, hvor det koordinerede myndighedssamarbejde endnu ikke var etableret.

Sagerne indebærer regulering for 20 mio. kr. I 23 af sagerne er der tale om, at et entrepriseforhold er ændret til løn med direkte skattetræk.

Ind i trepartsdrøftelse

Social dumping er en del af regeringens kommissorium for trepartsforhandlingerne.

Det synes Gunde Odgaard er en god idé.

- Bekæmpelse af social dumping er helt afgørende for, at vi får et fair og ordentligt arbejdsmarked, og når det kan være en god idé at få indsatsen ind i nogle langsigtede rammer skyldes det, at indsatsen ikke må være afhængig af, om regeringen er rød eller blå, siger han.

Dansk Arbejdsgiverforening vil i første omgang ikke forholde sig til enkeltelementer i kommissoriet.

DA’s administrerende direktør Jørn Neergaard Larsen udtaler til DA’s hjemmeside, at arbejdsgiverne vil gå konstruktivt og kritisk ind i drøftelserne af de temaer, som regeringen har udpeget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094