Rekord få søger faglært uddannelse
Bygge og anlæg holder sin andel af et vigende antal unge, der søger en erhvervsuddannelse
Af de knap 70.000 unge, der før sommerferien blev færdige med grundskolen i 9. eller 10. klasse, har i alt 14.000 søgt ind på en erhvervsuddannelse. Det svarer til omkring en femtedel af alle. For bare 10 år siden var det næsten hver tredje ung, der forlod grundskolen, som søgte en erhvervsuddannelse.
Tallene fremgår af et notat fra Børne- og Undervisningsministeriet på baggrund af godt 100.000 elevers ansøgninger, som er modtaget via optagelse.dk.
Knap halvdelen af de i alt 65.000 elever, som blev færdige med 9. klasse, har valgt at fortsætte i 10. klasse. Når de er fraregnet, så vælger næsten 72 procent en gymnasial uddannelse, mens kun 20,4 procent eller hver femte går efter en erhvervsfaglig uddannelse. I 2001 var fordelingen 58-32 i gymnasiernes fravær.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) er bekymret over udviklingen.
- Vi er et videns- og produktionsland, og alle fremskrivninger viser, at vi får rigtig meget brug for håndværkere og andre faglærte i fremtiden, sagde ministeren til Ugebrevet A4 tidligere på året.
Uændret andel
Af de 14.000 unge, der går efter en erhvervsuddannelse, har 15,7 procent svarende til 2.187 unge valgt bygge- og anlægsindgangen.
Det er stort set uændret i forhold til de seneste år, men dog et stort fald i forhold til 2008, hvor 21,4 procent af de unge valgte bygge og anlæg.
Af de knap 2.200 unge, der har tilmeldt sig bygge og anlæg i år, kommer godt halvdelen fra 10. klasse
- Det viser en nogenlunde stabil udvikling og at der fortsat er stor interesse for bygge- og anlægs-uddannelserne. Byggeriet uddanner fortsat en meget stor del af fremtidens arbejdskraft, siger Torsten Lindum Poulsen, souschef i Byggeriets Uddannelser.
- Vi oplevede under højkonjunkturen en fantastisk interesse for at få en faglært uddannelse i et af byggefagene, men de unge var hurtige at reagere, da krisen satte ind og aktiviteten styrtdykkede. Således er antallet af tilmeldinger faldet med mere end en fjerdedel siden 2008, og det er uden tvivl den kritiske praktikpladssituation, der lynhurtigt fik de unge til at kigge andre steder hen, siger han.
Usikkerhed
Torsten Lindum Poulsen understreger, at netop usikkerhed og mangelen på praktikpladser betyder, at antallet af tilmeldte til byggefagenes uddannelser ikke er det samme som at alle bliver udlært.
- En del falder desværre fra undervejs - ikke mindst på grund af manglende praktikplads, siger han.
Indgangen, der hedder Strøm, styring og IT, hvor elektrikeruddannelsen ligger, har de seneste år stabilt haft omkring ni procent af alle tilmeldinger.
Mest populære indgang er den merkantile, som får flere end hver femte tilmelding.
Nordjylland bedst
Der er i øvrigt meget stor regional forskel på interessen for at gå i gang med en erhvervsuddannelse. I hovedstadsområdet er det kun 14 procent af de unge, der er tilmeldt en erhvervsuddannelse. I Nordjylland er det næsten 27 procent.