23948sdkhjf

Millionbod til metro-entreprenør

Portugisisk metro-entreprenør accepterer for anden gang på få måneder kæmpebod
Det portugisiske entreprenørselskab Cinterex har for anden gang i løbet af få måneder måttet acceptere en kæmpebod for ikke at overholde overenskomsten ved arbejde på det københavnske metroprojekt.

Cinterex har netop indgået et forlig i en sag om overenskomstbrud og aftalt at afslutte sagen med en bod på 650.000 kroner. Det følger kun fire måneder efter, selskabet indgik forlig og bod på 375.000 kroner i en anden sag fra metrobyggeriet. Med andre ord har den udenlandske entreprenør accepteret at betale over en mio. kroner for ikke at følge overenskomsten.

- Det er store beløb, det skal erkendes, men det bliver det jo, når det handler om en medarbejdergruppe på omkring 50 personer over en længere periode, siger afdelingschef Thorsten Wilstrup fra Dansk Byggeri, der har afsluttet sagen på vegne af virksomheden.

Mangler dokumentation

Cinterex arbejder som underentreprenør for metroprojektets hovedentreprenør, det italienske entreprenørkonsortium samlet i Copenhagen Metro Team (CMT) og er beskæftiget med betonarbejde på flere af Cityringens byggepladser.

Virksomheden har i den konkrete sag anvendt en model for timeopsparing, som er i strid med overenskomsten.

- Vi har haft en begrundet mistanke om, at der er arbejdet mange timer ud over 37 timer om ugen, uden der er udbetalt overtidsbetaling, og virksomheden har ikke været i stand til at komme med dækkende dokumentation for påstanden om, at man har overholdt overenskomstens bestemmelser om varierende ugentlig arbejdstid, siger faglig sekretær Ebbe Dalgaard fra Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København.

- Der er ikke tale om en normal entreprenørvirksomhed, hvor man laver en arbejdsplan, som forholder sig også til overenskomstens regler. Vi har indtryk af, at folkene har arbejdet derudad i mange, mange timer, når der har været gang i produktionen, men vi må omvendt erkende, at vi med den manglende dokumentation og en virksomhed, der ikke spiller med, ikke kan bevise snyderiets omfang. Derfor har vi afsluttet sagen med et forlig, men generelt mener vi, at der er skræmmende, at det er sådanne forhold, som Cityringen bygges under, siger Ebbe Dalgaard.

Problemerne løst

Thorsten Wilstrup erkender, at virksomheden ikke har været i stand til at fremlægge den ønskede dokumentation.

Han mener, at man med forliget har fået løst de bagudrettede sager.

- Jeg er meget sikker på, at virksomheden ikke er interesseret i en ny sag. De to afsluttede sager har jo været dyre. Generelt er der en del udenlandske byggefirmaer, som med fordel kunne have sat sig bedre ind i forholdene på det danske arbejdsmarked, inden de rejste til Danmark for at arbejde. Det ville have gjort det nemmere for alle, siger han.

Det er i forliget aftalt, at de 650.000 kroner, som Cinterex skal betale til BJMF, skal betales i tre rater over de kommende tre måneder.

En anden af metrobyggeriets underentreprenører, det italienske Cipa, accepterede i sidste måned en bod på 80.000 kroner, da det måtte erkende ikke at have afregnet overarbejdsbetaling til sine ansatte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25