Arbejdskraft er virksomhedens ansvar
Det kan være svært for Arbejdstilsynet at finde ud af, hvem der reelt har ansvaret ved sikkerhedsbrud
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger dog, at arbejdsmiljølovgivningen skal overholdes, uanset om det er virksomhedens egne ansatte eller indlejet arbejdskraft, som udfører arbejdet:
- Det fremgår i bekendtgørelsen om arbejdets udførelse, at en virksomhed, der har indlejet arbejdskraft, har pligt til at sørge for, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt og i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningens regler. Hvis en virksomhed benytter indlejet arbejdskraft, har virksomheden således også et ansvar som arbejdsgiver for, at arbejdsmiljøreglerne overholdes, oplyser ministeren.
Behov for afklaring
Hun erkender dog, at når Arbejdstilsynet fører tilsyn, er der ofte behov for at afklare, hvem der reelt er arbejdsgiver i forhold til det arbejde, som udføres:
- Arbejdstilsynet vurderer altid de aktuelle forhold, når der er flere mulige arbejdsgivere, som eksempelvis arbejder samme sted eller sammen om en arbejdsopgave. Det er navnlig tilfældet på byggepladser og lignende.
Når Arbejdstilsynet skal finde ud af, hvilken arbejdsgiver der har ansvaret for, at arbejdsmiljøreglerne overholdes, lægger Arbejdstilsynet blandt andet vægt på:
- Hvem instruerer den beskæftigede og kontrollerer arbejdet?
- Hvem stiller arbejdsrum, maskiner og redskaber til rådighed for udførelsen af arbejdet?
- Hvem bærer risikoen for arbejdsresultatet?
- Hvem udbetaler løn?
Dom fra 2008
Landsretten fandt i den omtalte sag fra 2008, at en underentreprenør, som havde påtaget sig at udføre facadepudsning af et byggeri, måtte anses for at være arbejdsgiver, idet underentreprenøren ikke kunne sandsynliggøre, at selskabet havde overladt arbejdet til en selvstændig virkende tredjemand.
Dommen er ifølge ministeren i tråd med Arbejdstilsynets opgave. Nemlig at vurdere de konkrete forhold, når der er uklarhed om, hvem som er arbejdsgiver:
- Det gælder også, når udenlandske arbejdstagere udfører arbejde i Danmark. Arbejdstilsynet har ikke tal på, hvor ofte det har været relevant for Arbejdstilsynet at foretage denne vurdering siden 2008. Arbejdstilsynet afgiver ikke påbud om, hvem der er arbejdsgiver. Derimod gives der påbud om at bringe konkrete arbejdsmiljøforhold i orden, når reglerne er overtrådt, siger Mette Frederiksen.