23948sdkhjf

Plantagen på den jyske hede

Særlig plantage på den jyske hede bliver nu restaureret med respekt for historien
Omkring år 1900 anlagde en række velhavende, københavnere en række plantager på den jyske hede. De ville sammen med Hedeselskabet gøre en indsats for fædrelandet, skabe nye arbejdspladser, ændre kultur-landskabet og give sig selv en række herlighedsværdier.

Det blev til de såkaldte københavner-plantager, og en af disse er Baldersbæk Plantage ved Grindsted.

Plantagen er anlagt i 1910 og er en af de få, som er åben for offentligheden. Men plantagen er slidt, så nu er lokale ildsjæle fra "Foreningen til bevarelse og formidling af natur- og kulturmiljøet i de danske skove" gået i aktion.

- Det er trist, at stierne i Baldersbæk Plantage gror til, og at de byggede dele er i forfald. Vi vil gerne gøre det fredede naturområde, stedets skulpturer og statuer til et større aktiv for egnen. Det er desuden vores håb, at restaureringen vil bidrage til større forståelse for egnens traditionelle styrker og værdier, siger formanden for projektet, Holger Grumme.

Bred støtte

Lokale folk fra Starup og Hovborg trak i arbejdstøjet og har gennem foreningen opnået støtte fra mange sider.

Heriblandt Realdania, 15. juni fonden, Naturstyrelsen, LAG-midler fra Vejen, Billund og Varde kommuner, som tilsammen har ydet et bidrag på tre mio. kroner.

- Vi synes, at Baldersbæk Plantage på enestående vis kombinerer en smuk, fredet natur og et historisk lystanlæg. Samtidig er historien om københavner-plantagerne på den jyske hede en bemærkelsesværdig, men nok lidt overset del af Danmarkshistorien, siger projektleder Christian Andersen fra Realdania.

Præget af romantikken

Baldersbæk blev anlagt af Holger Petersen, som var idémand og initiativtager til københavner-plantagerne i 1890’erne. Han lod opføre "Slottet" og anlagde en lystskov i 1910. Slottet blev opført med Bernhard og Valdemar Ingemann som arkitekter og ligger i et meget smukt naturområde.

Hele anlægget blev formet af Danmarks førende havearkitekt på den tid, Erstad-Jørgensen, med opstemmede damme, stier, hytter, statuer og springvand. Hele anlægget var præget af nyromantikken.

Bedre information

Restaureringsprojektet rummer dog mere end selve restaureringen.

Siden etableringen har både turister og lokale søgt til Baldersbæk Plantage og stedets lystanlæg, men efter restaureringen vil de også kunne få bedre og mere information.

- Tanken med projektet er at give lokalbefolkningen og turister lyst til at lære det bedre at kende. Restaureringen og en øget formidling skal være med til at informere om områdets herlighedsværdier, siger projektets formand, Holger Grumme.

Det er også lykkedes for foreningen og de lokale ildsjæle at få Danmark Radio til at formidle projektet. DR2 følger således restaureringen og vil senere bringe en række tv-programmer om de rige københavneres kamp for at få den jyske hede plantet til.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109