Brolæggere overlever ved at være alsidige
Det er den omvendte verden, at anlægsgartnere bliver ringet op af kommuner, der vil have udført brolæggerarbejde, mener brolægger fra Køge. Tæt samarbejde mellem gartner og brolægger - og ingen kræsenhed - er vejen frem, mener brolægger fra Aarhus
Det har måske været kendt i brolæggerkredse i årtier, men ifølge brolæggermester Theis Sterndorff fra Køge Brolæggerfirma Aps kan budskabet godt fortjene at komme ud over rampen hos for eksempel de kommunale beslutningstagere, statslige opdragsgivere og ganske almindelige grundejerforeninger, der har brug for eksempelvis vej- og asfaltassistance.
Køge Brolæggerfirma arbejder lige nu som hovedentreprenør for Herlev Kommune på Krebsdammens forlængelse i Herlev, et stort anlægsprojekt, der omfatter både jord-, asfalt-, kloak-, brolægnings- og beplantningsarbejde.
Gartnere ringer videre
I Køge Brolæggerfirma Aps er Theis Sterndorff 2. generation af brolæggermestre i firmaet, som primært beskæftiger sig med hovedentrepriser for kommuner, grundejerforeninger og private virksomheder.
- Brolæggere laver bestemt også hovedentrepriser. Vi har eksisterret siden 1961, og nærmest fra dag et har vi lavet hovedentrepriser, som udgør størstedelen af vores opgaver, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
- Vi tager entreprenørarbejdet selv, rydning, brolægning og asfaltarbejdet og har anlægsgartnere tilknyttet, så for eksempel kommuner og grundejerforeninger kan føle sig trygge ved det afsluttende beplantningsarbejde, siger Theis Sterndorff.
Ifølge Theis Sterndorff kan der være tilfælde, hvor kommuner tror, de skal ringe til anlægsgartneren, når der skal bestilles brolægning.
- Men gartnere ringer bare videre til brolæggeren, som får opgaven. Derfor kan de lige så godt ringe til os først. Det er egentlig sjovt, at man ringer til anlægsgartnere for at få udført brolægning, og det griner vi lidt af internt, men konkurrencemæssigt kan det godt have en betydning for os som brolæggerfag, pointerer han, og opfordrer kommunerne til at vågne op.
- Ved ikke, hvad det skyldes, men ingen tvivl om, at anlægsgartnere har fået sig et ry der strækker sig ind over den traditionelle brolægning, siger han.
Flere store opgaver
Køge Brolæggerfirma har blandt andet haft hovedentreprisen på gravearbejdet på Gl. Køge Landevej i Hvidovre, og de har udført arbejde med en stor grundejerforening med 6,5 km vejrenovering i Brønshøj.
- Desuden har vi udført vejarbejde over 2,5 km på Amager og er aktuelt i gang med Krebsdammens udvidelse og nedlæggelse af kryds og en gammel vej omkring Ring 4 i Herlev. Vi er lige nu 11 mand på projektet, og har to anlægsgartnere tilknyttet, som tager sig af beplantningen, som vi har med i entreprisen, fortæller Theis Sterndorff.
Snak om rollerne
Søren Hoffmann er brolæggermester hos HH Brolægning, der siden 1991 har udført opgaver overalt i Østjylland. Han arbejder tæt sammen med Anlægsgartnerne H. Hoffmann A/S, og netop samarbejdet er styrken, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
- Der har været lidt polemik ved generalforsamling. i brolæggerlauget om rollefordelingen mellem henholdsvis brolæggere og anlægsgartnere. Men jeg ser det som en måde at holde sig i gang, her i krisetider, at man ikke kun arbejder med én ting. Det er godt for begge fag, at man kan noget andet, og det er også sjovere, når man ikke laver det samme hver dag.
Søren Hoffmann er med på, at nogle nok er mere firkantede, men jo bredere man spænder, jo større er gevinsten.
- Jeg laver totalentreprise. Kloakarbejde, rydning, belægning og så videre, men i forhold til alt det grønne, beplantningen, så er det et job for anlægsgartnerne, som vi er ude sammen med.
På Anlægsgartnere H. Hoffmanns hjemmeside er der da også et direkte link videre til HH Brolægnings website.
- Desuden tonser jeg sne om vinteren og er egentlig ligeglad med, om jeg tjener penge på sne eller sten. Vi er 32 i de to firmaer, to laver brolægning, og små 20 ansatte tjener deres løn om vinteren ved at rydde sne. Og det er al ære værd, for det er jo mange familiers økonomi, det handler om, siger han.
Stille forår
HH Brolægning har efter et lidt for stille forår nu totalentrepriser for fra 400.000 kr. og opefter.
- Det har været et trægt forår, men nu er der hul på bylden. Vi har netop fået tre opgaver i halvanden mio. kroners-klassen, nemlig udvidelse af kirkegård, nyudstykning og baggårdsrenovering, siger Søren Hoffmann, der stadig med skræk tænker tilbage på 2008:
- En af mine kolleger havde seks sjak i 2008. Men næsten fra den ene dag til den anden gik de ned på kun et sjak. 95 procent af hans indtægter kom fra kommuner. Men vi har både erhverv, boligforeninger og offentlig arbejdsgivere, så vi er bedre sikret, siger han.