23948sdkhjf

Nu skal bygherrerne evalueres

Fra i dag kan man få evalueringer af bygherrer efter samme princip, som det hidtil har været muligt at få evalueringer af entreprenører og rådgivere
“Bygge Rating for Bygherrer" hedder et nyt koncept fra BEC, Byggeriets Evaluerings Center.

Som navnet antyder, handler det nye koncept om evaluering af bygherrerne efter det samme princip, som man hidtil har foretaget af henholdsvis entreprenør og rådgiver, og fra i dag kan man således se Bygge Rating for bygherrer på BEC’s hjemmeside.

Her kan man finde oplysninger om alle bygherrer, som får lavet evalueringer af deres byggeprojekter via BEC.

Fire områder

Bygge Rating for bygherrer består af fire områder, som hver får en rating på skalaen A-E:

- Mangler

- Arbejdsulykker

- Bestillerens tilfredshed

- Produkt

Bygge Rating viser, om bygherrens præstation på disse områder er ‘bedre end gennemsnittet’, ‘som gennemsnittet’ eller ‘værre end gennemsnittet’.

BEC har udviklet bygherrens Bygge Rating efter samme metode som de tilsvarende ratings for entreprenører og rådgivere.

Bygherren får en Bygge Rating for hvert byggeprojekt, som tilmeldes hos BEC. Desuden beregner BEC et gennemsnit heraf til bygherrens karakterbog. På centrets hjemmeside kan man se både Bygge Rating for det enkelte byggeprojekt og bygherrens samlede Bygge Rating.

Arbejdet er fuldført

I 2011 så Bygge Rating dagens lys og har siden været et fast supplement i de evalueringer, som BEC udfører for sine kunder. Dengang omfattede nøgletalsordningen kun entreprenører, arkitekter og rådgivende ingeniører.

Gennem de seneste tre år har BEC gennemført evalueringer for bygherrer, og der er nu så mange afsluttede sager, at det giver mening at offentliggøre resultaterne, hvilket sker i overensstemmelse med det gældende regelsæt.

I modsætning til Bygge Rating for entreprenører og rådgivere, skal Bygge Rating for bygherrer ikke anvendes til udvælgelse.

Formålet med ordningen er læringsorienteret, og man kan for eksempel forestille sig, at offentlige bygherrer, som opnår en god Bygge Rating, kan dele deres gode erfaringer med andre offentlige bygherrer.

BEC’s direktør Peter Hesdorf siger:

- Med denne tilføjelse er Bygge Rating-ordningen komplet, idet BEC nu leverer Bygge Rating til entreprenører, rådgivere og bygherrer.

Det er glædeligt, at Bygge Rating efterhånden betragtes som en fast del af nøgletalssystemet, og at andre evaluatorer nu også benytter ordningen. Bygge Rating har i høj grad medvirket til at gøre evalueringerne anvendelige i alle led af byggeriet.

En sammenligning

På spørgsmålet om, hvem og hvad vurderinger af bygherrer egentligt kan bruges til, svarer Peter Hesdorf:

- Det er et godt spørgsmål, for når det drejer sig om entreprenører, virker det på en måde mere naturligt, da det jo så er bygherrerne, der på denne måde kan vælge entreprenørerne,

- Men det er jo ikke sådan, at entreprenører og rådgivere selv vælger bygherre. Meningen med nøgletallene for bygherrerne er derimod, at bygherrrerne skal kunne benchmarke sig i forhold til andre bygherrer, siger han.

I Bygherreforeningen er man åbne overfor denne måde at sammenligne sig med andre bygherrer på:

- Vi har det fint med at blive evalueret, og vi går ind for fuld offentlighed omkring de nøgletal, der kommer ud af det. Vi har laft en lang dialog om emnet, og vi finder det sundt, at man som bygherre kan sammenligne sig med de bedste af slagsen, siger adm. direktør Henrik Bang til Licitationen.

Evalueringerne af bygherrerne indbefatter projekter ,der er omfattet af bekendtgørelser om nøgletal, statsligt og statsligt støttet byggeri og alment nybyggeri over en vis størrelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094