23948sdkhjf

Syv partier bag aftale om solceller

Så kom den længe ventede aftale om solceller på plads. En bred aftale som lader de nyetablerede anlæg løbe i 20 år uden at røre ved nettoafregningen. Til gengæld tilgodeser aftalen blandt andet boligforeninger
Regeringen indgik i går en aftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti om en fremtidig ordning for solceller. Med aftalen sikrer partierne, at det også i fremtiden vil være attraktivt at investere i solceller.

Aftalen betyder, at det bliver nemmere og mere fordelagtigt at lave store fællesanlæg i for eksempel landsbyer og boligforeninger. Disse anlæg, der ikke kan nettoafregne for andet end fællesforbrug, vil få en forhøjet afregningspris på 1,45 kr. pr. kWh i 10 år, hvis de bliver etableret i 2013.

Nettomålerordningen for private ændres fra at være årsbaseret til at blive timebaseret. Det betyder, at en ejer af et solcelleanlæg er sikret fuld værdi af den strøm, der bruges inden for den time, hvor den er produceret. For den overskydende strøm får man 1,30 kr. pr. kWh i de næste 10 år, hvis anlægget er installeret i 2013. I mange tilfælde vil anlægget være betalt tilbage, når de 10 år er gået.

Partierne har aftalt, at den garanterede pris for overskydende strøm falder hvert år i takt med at solcellerne forventes at blive billigere. Et anlæg installeret i 2014 vil således få 1,16 kr. pr. kWh i 10 år. For fællesanlæg er det 1,28 kr. pr. kWh.

Nye muligheder

Aftalen vil give helt nye muligheder for virksomheder - herunder gartnerier og landbrug. Og det bliver som nævnt nemmere og mere attraktivt at installere solcelleanlæg i boligforeninger.

- Vi har i dag lavet en ordning, der er fremtidssikret. Det vil forsat være attraktivt at investere i solceller for private husejere, og det bliver mere fordelagtigt at installere større anlæg. Aftalen sikrer, at der i fremtiden kommer mange nye solcelleanlæg i Danmark, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

20 år uændret

Alle, der allerede har investeret i solcelleanlæg, vil få 20 år med uændrede vilkår. Det vil sige, at de fortsætter på den årsbaserede nettomålerordning.

- Jeg har lyttet til den kritik, der har været fra ejere af solcelleanlæg, fra solcellebranchen og fra oppositionen. Med en overgangsperiode på 20 år vil ejerne af solcelleanlæg ikke bare få investeringen hjem. De vil også få en solid forrentning af deres investering, siger Martin Lidegaard.

Regeringen vil fremsætte et lovforslag snarest muligt. De nye regler vil gælde fra lovforslaget fremsættes.

Vilkårene for de små husstandsvindmøller skal analyseres nærmere, så der kan findes en tilfredsstillende løsning for dem.

- Det har været afgørende for Enhedslisten, at sikre den almene boligsektor, landsbyfællesskaber og andelsboliger bedre muligheder for at få støtte til at opsætte solceller. Det er lykkedes med den aftale, vi netop har indgået. Det er jeg meget tilfreds med, siger Per Clausen, energiordfører for Enhedslisten.

- Det voldsomme prisfald på solceller gør det rimeligt, at støtten til enfamiliehusene reduceres fremover. Her har ordningen været meget gunstig, men vi har alligevel sikret, at ingen rammes af de nye regler med tilbagevirkende kraft, fortsætter Per Clausen.

- Det er ærgerligt, at finansieringen af støtten til solcellerne fører til, at der bliver en mindre udsættelse af nogle vindmølleprojekter, men det lykkes alligevel at fastholde tempoet i omstillingen til vedvarende energi frem til 2020, slutter Per Clausen.

Blandet modtagelse

Væsentligt færre private boligejere vil fremover vælge at investere i et solcelleanlæg for at mindske elregningen. Det er nemlig private boligejere i typiske parcelhuse, der bliver hårdest ramt af den solcelleaftale, som regeringen og forligspartierne indgik torsdag formiddag.

– Vi må med beklagelse konstatere, at de rammebetingelser der nu er udsigt til for mindre solcelleanlæg til parcelhuse, bliver væsentligt forringet i forhold til de nuværende. Det betyder, at tilbagebetalingstiden i mange tilfælde vil komme over ti år, og så vil investeringslysten helt naturligt reduceres kraftigt, siger Niels Jørgen Hansen, der er adm. direktør i Tekniq.

Han tilføjer, at det for boligejere med et meget højt elforbrug eller med en varmepumpe, fortsat ofte vil være attraktivt at investere i solceller.

Tekniq peger dog også på, at der er elementer i solcelleaftalen, som vil styrke markedet.

– Større anlæg og erhvervsanlæg har ikke været en del af den nuværende ordning, og det er derfor positivt, at den del af markedet bliver inkluderet i den nye aftale. Rammebetingelserne for købere af større solcelleanlæg som for eksempel virksomheder og boligforeninger, bliver nu bedre. Dermed vurderer Tekniq, at den del af aftalen vil styrke markedsudviklingen, siger Niels Jørgen Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109