Tæt på hinanden og nær naturen
Rådgivervirksomheder byder på visionære bud på en bæredygtig udvikling af Søndermarken ved Vejle - et område, der med tiden skal blive til en helt ny bydel.
De har nemlig vundet konkurrencen om Søndermarken ved Vejle - en del af det Realdania-drevne projekt Fremtidens Forstad.
Et enigt dommerpanel mener, at vinderne på en overbevisende måde har præsenteret nogle visionære bud på en nytænkende og bæredygtig udvikling af Søndermarken.
Herlighedsværdi
Og det skal konkret udmøntes i såkaldte almindinger, som er en ny og spændende form for grønne byrum, der både har nytteværdi og herlighedsværdi.
Og som skaber attraktion, gode opholdsrum og mødesteder. De kan være med til at løse klimaudfordringer ved regnvandshåndtering, og de øger naturindholdet og tiltrækker fugle- og dyreliv, lyder det optimistisk fra arkitekterne.
Søndermarken kan knyttes sammen i nye sammenhænge med de seks almindinger på tværs af bebyggelserne.
Overraskende
Desuden er der også arbejdet med almene og sociale forhold i forslaget. Samlet er der et projektkatalog, der giver masser af inspiration til forstadens bæredygtige udvikling, lyder det fra dommerne.
- Det er altid overraskende at se, hvad fremmede øjne og professionelle folk kan skabe af nye udviklingsmuligheder i et område som Søndermarken, som jo er en fuldt udbygget forstad. Arkitekterne har udnyttet de eksisterende muligheder og skabt nye sammenhænge og helt anderledes byrum med Almindinger og Striben på Grønlandsvej. De er også kommet med nogle gode ideer til udbygningen af Løget Center, som jo trænger til et løft, siger borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) om projektet.
Modigt
Astrid Bruus Thomsen, projektleder i Realdania, tilføjer:
- Ådalenes grønne kvaliteter, fællesskabet og forbindelser er gode svar på, hvordan man kan skabe bæredygtig udvikling. Denvalgte strategi introducerer blandt andet nye spændende koblinger på tværs af forstadens enklaver og Ådale. . Striben er en demonstration på, hvad forstadens store vejanlæg også kan anvendes til, og jeg synes, det er både modigt og interessant, siger hun.
Formand for Boligforeningen AAB Hans Helge Andersen mener, at forslagene fra de to arkitektteams, der gik videre til anden fase, er interessante og nytænkende:
- Beslutningen har ikke været let. Men det er min holdning, at det vindende projekt med få midler kan påbegyndes og dermed være starten på en forskel for Søndermarken. Forslaget spiller spændende sammen med AAB"s renoveringer og almindingerne, som krydser AAB"s boligområde, kan give et spændende løft med nye attraktioner og samtidig skabe forbindelse ud i naturen.