Arkitekter kritiserer solcellerapport
Arkitekter langer hårdt ud efter solcellerapport fra Deloitte, der kaldes misvisende og mangelfuld
Danske Arks direktør Christian Lerche kalder i brevet rapportens tal for misvisende og mangelfuld" og oplyser, at et solcellepanel er en elproducerende enhed og bør vurderes som sådan".
- Deloitte-rapporten forsøger at gøre dette samtidig med, at privat brug af solcellepaneler opfattes som energispareforanstaltninger. Denne sammenblanding er uheldig og fører til misvisende resultater. Det kommer eksempelvis til udtryk ved, at Deloitterapporten søger at sammenligne solcelle-el med el produceret på vindmøller. En sammenligning som kun er relevant, hvis panelerne betragtes som VE-anlæg, understreger Christian Lerche.
Koster 1800 job
Af den pågældende rapport fremgår det ellers, at reduktion i solcelleordningen med 100 MW færre solcelleanlæg koster 1.800 job inden for en række sektorer:
Der findes ligeledes undersøgelser af udviklingen i beskæftigelsen i den tyske solcelleindustri, der kan kaste lys over, hvad de tilsvarende effekter vil blive i Danmark. efterhånden som solcelleindustrien opbygges.
I 2011 var bruttobeskæftigelsen nået op på cirka 111.000 solcellerelaterede fuldtidsjobs i Tyskland.
Da det ikke er realistisk, at Danmark opnår samme høje eksportandel som Tyskland, skønner rapporten, at hvis der sker et betydeligt fald i solcelleanlægsaktiviteten i Danmark fra eksempelvis 170 MW til 70 MW pr. år, vil det kunne betyde en reduktion i arbejdsstyrken på cirka 45 procent - en nedgang på 1.800 fuldtidsjob i de solcellerelaterede brancher.
Glimrer ved fravær
Christian Lerche noterer, at skulle solcellepanelerne være energispareforanstaltninger", ville den relevante sammenligning ikke være med vindmøller, men med forskellige former for energirenovering og energieffektivisering.
- Disse sammenligninger glimrer desværre ved deres fravær i Deloittes rapport, men en række analyser har vist, at samfundet får langt mere ud af at investere i energirenovering end i opsætning af solpaneler. Den samfundsøkonomiske analyse i Deloitte-rapporten mangler i det hele taget betragtninger over alternativ-omkostningerne. , fortsætter Christian Lerche.
Deloitte er helt uenige i kritikken.
- Alle de toneangivende økonomiske fremskrivninger viser, at der på sigt er samfundsøkonomiske gevinster i udbygningen af vedvarende energi, herunder ikke mindst solceller. Derfor kan man jo ikke bare sammenligne vedvarende energi med alternativer, der her og nu er billigere, som for eksempel kulkraft eller isolering, og på den baggrund konkludere, at man så ikke skal satse på solceller og anden form for VE-udbygning, siger senior manager i Deloitte Martin Korch Enevoldsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Fyldt med antagelser
Christian Lerche mener desuden , at der samtidig mangler den samfundsøkonomiske analyse af det statslige provenutab, som følger af, at afgiftsfri el produceret på private solcelleanlæg erstatter afgiftsbelagt el:
- Samlet set giver Deloitte-rapporten ikke nogen sammenhængende analyse af de samfundsøkonomiske problemer med den nuværende støtte til solcelleudbygningen: Rapporten er fyldt med antagelser, formodninger og fremskrivninger baseret på løsrevne data og ubegrundede generaliseringer, siger Christian Lerche.
Det har Deloitte ikke meget til over overfor.
- Det er en mærkværdig kritik, eftersom Deloitte har dokumenteret og begrundet samtlige beregninger og antagelser i den mere end 30 siders lange rapport plus bilag, hvorimod Danske Arkitekter derimod ikke har fremlagt nogen dokumentation for deres udsagn, og heller ikke nogen specifikke kritikpunkter mod Deloittes talgrundlag, siger, Martin Korch Enevoldsen.