23948sdkhjf

Kommune må ikke rydde sne for private

Dansk Byggeri har fået medhold i klagesag mod Bornholms Regionskommune om vej og park-afdelings arbejde for private
Dansk Byggeri har fået ret i en klagesag mod Bornholms Regionskommune.

Det sker i en afgørelse, som Statsforvaltningen Hovedstaden har truffet i forhold til, hvorvidt det er lovligt, at Vej og Park Bornholm udfører arbejde for private.

Dansk Byggeri kalder det en meget klar afgørelse. Det bliver således slået fast, at Bornholms Regionskommune ikke kan udføre mindre vedligeholdelsesopgaver og foretage snerydning og pleje grønne områder for private.

- Det er også en vigtig principiel afgørelse, som vi formoder, at de ansvarlige for offentlige entreprenørvirksomheder i alle dele af landet vil rette ind efter. Der er ifølge afgørelsen ingen undskyldning for at påtage sig opgaver for private, som allerede varetages af private virksomheder, siger juridisk afdelingschef Henrik Fausing fra Dansk Byggeri.

Han henviser hermed blandt andet til, at Statsforvaltningen ikke anerkender, at de kommunale entreprenører går i gang med snerydning for private, når de kommunale veje endnu ikke er ryddet. I afgørelsen skriver Statsforvaltningen således:

“Det tilføjes, at snerydning for private på et tidspunkt, hvor offentlige veje var lukkede på grund af sne i hvert tilfælde ikke kan anses for en lovlig udnyttelse af overkapacitet".

Klart ulovligt

Baggrunden for sagen er henvendelser, som Dansk Byggeri har fået fra bornholmske entreprenører, der måtte se på, mens Bornholms Regionskommune anlagde privat parkeringsplads.

- Det er ifølge afgørelsen klart ulovligt. Men sagen gav os samtidig anledning til at få prøvet grænserne for kommunalfuldmagtsreglerne med det formål at få Statsforvaltningen til at indskærpe reglerne over for kommunen og få afklaret, hvilke sanktionsmuligheder, der er i forhold til den slags overtrædelser, siger Henrik Fausing.

I Dansk Byggeri er der naturligvis stor tilfredshed med den klare afgørelse, som betyder, at kommunerne ikke kan konkurrere med de private entreprenører på entreprenøropgaver for private.

- Vi må sige tillykke til de bornholmske entreprenører og sende advarslen videre til alle kommuner. Men vi må samtidig beklage, at denne sag har taget lige godt tre år at gennemføre. Det er urimelig lang tid, så man kan konkluderende sige, at nok kan man gennemføre en sag ved Statsforvaltningen, men det tager meget tid og en vedholdende indsats at nå til bunds i de kommunale akter - også uforholdsmæssig lang tid, slutter Henrik Fausing.

Overvejer næste skridt

Chefjurist Klaus Josefsen fra Bornholms Regionskommune siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at man endnu ikke har fået nærlæst den 10 sider lange afgørelse fra Statsforvaltningen.

- Nu vil vi nøje nærstudere rækkevidden af afgørelsen og derefter forholde os til, hvad der bliver vores næste skridt. Vi må blandt andet se på, om vi har forklaret os præcist nok i forbindelse med tilstedeværelsen af sneberedskabet og muligheden for at afvikle overkapacitet. Vi har hæftet os ved, at Statsforvaltningen går endog meget vidt med hensyn til vores arbejdstilrettelæggelse, siger Klaus Josefsen.

Han henviser til, at Statsforvaltningen lægger vægt på, at overkapaciteten i regionskommunens Vej og Park-afdeling ikke er opstået utilsigtet i forbindelse med varetagelse af i øvrigt lovlige kommunale opgaver.

“En væsentlig del af den omhandlede overkapacitet udgøres af lønomkostninger, og der er ikke oplyst omstændigheder, der giver grund til at antage, at denne overkapacitet ikke kan elimineres eller reduceres væsentligt ved en anden tilrettelæggelse af arbejdet", hedder det i afgørelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14