Tilfredshed med satsning på vækst
Vækst, konkurrenceevne og effektiv offentlig sektor er nøgler til fortsat velfærd
- Det er ikke nok at holde sektoren i stram snor. Det er på tide, at de offentlige arbejdsgivere tør skrive arbejdsgivere med stort A og trimmer sektoren, så den evner effektivt at understøtte udviklingen af den private sektor, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen i en kommentar.
- Regeringen har fremlagt ambitioner på uddannelsesområdet, men her skal vi også huske på, at vi ikke får dygtige ingeniører ud i den anden ende, hvis ikke vi har en folkeskole, der garanterer, at de unge i skolen har lært basale færdigheder herunder at læse og regne, siger Lars Storr-Hansen.
Han mener, at en del af løsningen er at bruge tiden mere effektivt.
- Hvad ligner det, at under 20 procent af en undervisers tid bruges på undervisning i gymnasiet? Jeg kan love for, at en tømrersvend ville få problemer, hvis han kun brugte seks-syv timer om ugen på at levere den vare, han er uddannet til. Et sådant offentligt forbrug kan og vil den private sektor ikke blive ved med at betale for, fastslår Lars Storr-Hansen.
Nøglen er kvalifikationer
Hos installatørerne i Tekniq mener man, at regeringen ser rigtigt, når den peger på væksten i den private sektor som nøglen til fremtidig udvikling.
- I Tekniq er vi helt enige i, at især de private virksomheders svækkede konkurrenceevne er den helt centrale udfordring, men at der også er behov for at øge arbejdsudbuddet og få styr på de offentlige finanser, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq.
Han kalder konkurrenceevnen for lakmusprøven, når der gennemføres reformer og trepartsdrøftelser.
- Nøglen til en bedre konkurrenceevne ligger hos kvalificerede og kompetente medarbejdere i effektive og konkurrencedygtige virksomheder. Fremtidens uddannelsespolitik må ikke alene blive et spørgsmål om, at alle får en ungdoms- eller videregående uddannelse. Det afgørende er, at alle unge får den rigtige uddannelse. Kvalifikationskravene i erhvervsuddannelserne er nu så høje, at det må være endelig slut med at opfatte netop denne del af uddannelsessystemet som støvsugeren, der skal samle alle unge op, siger Niels Jørgen Hansen.
I BAT-kartellet noterer man med tilfredshed satsningen på bæredygtig vækst og flere arbejdspladser.
Fokus på unges ledighed
- På kort sigt er det nødvendigt at løse problemet med den høje arbejdsløshed og især for de mange unge uden job. Derfor er vi især glade for regeringens forslag om en ungepakke, hvor fokus er på den høje ungdomsarbejdsløshed og på at skaffe flere praktikpladser. Det er svært at tiltrække unge til at tage en erhvervsuddannelse, når der ikke er udsigt til at få en praktikplads, siger sekretariatsleder Gunde Odgaard, der bakker op om, at Danmark ikke skal konkurrere på løn men på uddannelse og kompetencer og endvidere på forbedringer i produktiviteten.
- I byggeriet er der plads til kraftige forbedringer af produktiviteten, og branchen bør lægge sig kraftigt i selen for at påtage sig sin del af opgaven med at skabe den nødvendige vækst og produktivitetsforbedring, siger han.