23948sdkhjf

Processtyring giver kontante resultater

Et flot resultat fra Hoffmann skyldes fokusering på at være med i projekterne fra start. Både omsætning og indtjening viser flotte takter
- De sidste års fokus på at udvikle vores samarbejdskompetencer med alle parter i projekterne, er den direkte årsag til Hoffmanns historisk pæne resultat, siger administrerende direktør Torben Bjørk Nielsen, Hoffmann A/S.

Hoffmann har fortsat den positive resultatudvikling med en resultatgrad på 3,8 procent (3,3 procent i 2010), svarende til en forretning af egenkapitalen på 28 procent.

- 2011-resultatet i et vanskeligt marked er et bevis på, at produktivitetsforbedringer i byggebranchen i høj grad ligger inden for optimering af processer imellem byggeriets parter, tilføjer han.

Hans holdning til bedre resultater er helt klar:

- Hvis bygherrerne skal have større budgetsikkerhed, og den danske byggebranche skal forbedre produktiviteten, bliver vi nødt til at samarbejde helt fra tilblivelsen af projekterne. Det at økonomien løber løbsk og konflikterne tilspidses, er definitivt et spørgsmål om entrepriseform og samarbejdsform, erklærer han.

I dag udgør 60 procent af Hoffmanns omsætning projekter, hvor firmaet er med fra tilblivelsen af projektet i et åbent konstruktivt samarbejde imellem alle parter.

Det er udelukkende på den baggrund, at Hoffmann ifølge den administrerende direktør har kunne høste et historisk godt resultat i et hårdt marked.

Hårdt marked

Dansk byggeri er fortsat præget af en meget vanskelig markedssituation med næsten udelukkende offentlige udbud.

Hoffmann har indgået to store kontrakter på opførsel af 14.000 kvm hovedkontor til Syd Energi i Esbjerg, samt yderligere udbygning af Rødovre Centrum med 12.300 kvm biograf, fitness og butiksareal. Begge projekter er vundet som tidlige samarbejdssager.

- De to projekter understreger den kurs, vi har valgt. Når vi er med inde fra starten, undgås en masse problemer og tvister, som koster en masse energi og ikke mindst koster det på bundlinien på projektet, siger Torben Bjørk Nielsen.

Godt arbejdsmiljø

Hoffmann har gennem de seneste seks år fokuseret på at sænke antallet af ulykker på deres projekter.

- Vi har nu nået et stabilt niveau på syv ulykker pr. million arbejdstimer samt et lavt sygefravær på 2,4 procent.

For at knække kurven yderligere, har samtlige medarbejdere i Hoffmann erhvervet sig et sikkerhedskørekort efter at have bestået et sikkerhedskursus, der er målrettet sikkerhedsadfærden på projekterne.

- Her i starten af 2012 er alle vores underentreprenører på kursus, ligesom der vil blive afholdt kursus for rådgiverne og bygherrerne. Herefter er det en forudsætning for at arbejde på Hoffmanns projekter, at man har erhvervet sig Hoffmanns sikkerhedskørekort, erklærer direktøren.

Rekruttering af unge

Firmaet er desuden gået ind i en rekrutteringsfase af især unge ingeniører:

- Vi har i flere år måttet tilpasse kapaciteten, men i 2011 har vi faktisk ansat 35 nyuddannede ingeniører, fordi vi gerne vil være klar til et generationsskifte, og vi vil gerne præge de unge til den ånd og den metode, vi anvender i Hoffmann, siger Torben Bjørk Nielsen.

Fremgangen skal også ses i lyset af en lang række konkurser i byggeriet. Det har kostet en lang række underleverandører livet, som har været med til at vanskeliggøre færdiggørelsen af projekter.

- Det er virkeligt vanskeligt at gardere sig mod en underleverandørs konkurs. Det sker som regel fra den ene dag til den anden, og så står man der med talenterne. Vi har i 2011 haft cirka 22 underleverandører og -entreprenører, der er gået konkurs, så det vidner om et hårdt marked, siger han.

Hoffmanns kurs vil være den samme i 2012, hvor fokus ligeledes vil være på at komme så tidligt med i processen som muligt, og i øvrigt fortsætte med at mindske de generelt cirka 30 procent spild, der er i et byggeprojekt.

Typen af opgaver, som Hoffmann entrerer, følger den udvikling, der generelt er i bygge- og anlægssektoren. Det er store domicilprojekter for offentlige og private bygherrer samt renovering og erhvervsbyggeri, der fylder i ordrebøgerne. Det private boligbyggeri ligger stort set stille.

Også Hoffmanns norske ejer, Veidekke, har haft et godt 2011. Med en omsætningsfremgang fra 16,3 mia. norske kr. til 17,9 mia. norske kr. i 2011 og en resultatfremgang fra 590 mio. norske kr. til 751 mio. norske kr. i 2011, ser det ganske fornuftigt ud.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093