Offentlige bygherrer bør bygge som de private
Den private bygherre, som ikke er omfattet af hverken udbudsregler eller fastpriscirkulære, har lært af de mange konflikter i branchen.
Voldgift skal man holde sig langt væk fra, da den er meget dyr og tager lang tid. I stedet for rammebetingelsernes ansvarsbaserede proces, vælger den private i stedet en mere tillidsfuld samarbejdsproces.
Den private bygherre vælger ofte tidligt i processen en arkitekt, han har tillid til eller har fået anbefalet og lader denne udarbejde program, dipositionsforslag og måske også et skitseprojekt.
Hvis det er en engangsbygherre, vælger han ofte forinden en bygherrerådgiver. Dernæst vælger han en totalentreprenør, som han også har tillid til eller lader måske flere konkurrere i en omvendt licitation, hvor prisen er oplyst, før man afgiver tilbud.
Arkitekten og ingeniøren kan rykke ind under totalentreprenøren eller blive tilbage og hjælpe bygherren med fagtilsyn.
Enkelt og overskueligt og ender sjældent i konflikt!
Her fokuseres mere på byggeprocessen end på at vinde en tvist!
Med erfaringerne fra ovennævnte eksempel i det private byggeri, kan opstilles en optimal model, som kan anvendes, hvor der kræves udbud:
1. Bygherrerådgivning
Vælg efter udbud en uafhængig bygherrerådgiver til udbud samt projekterings- og byggeledelse.
2. Arkitekt og rådgivende ingeniør
Vælg disse efter offentligt udbud med prækvalifikation og indbudt licitation efter økonomisk mest fordelagtig tilbudsform. Rådgiveraftaler bør være med fast pris i de indledende faser - og efter timeforbrug med budgetmax i samprojekteringsperioden.
3. Entreprenør i tidligt udbud
Vælg stor, -hoved eller totalentreprenør i tidligt udbud senest efter forprojekt helst tidligere baseret på en beskrivende mængdefortegnelse (som i anlægsbranchen) og indbudt licitation efter offentlig prækvalifikation.
I udbudsbetingelserne skal det anføres, om de projekterende skal rykke ind under totalentreprenøren, eller de skal blive hos bygherren for fagtilsyn. Også den fælles projektering mellem dine rådgivere og entreprenører beskrives for endelig færdiggørelse af alt tegningsmateriale.
4. Samprojektering
Den/de vindende entreprenører skal sammen med rådgiverne færdiggøre projektet, og den afsluttende projektgennemgang skal være forpligtende for bygbarhed inden for eget fagområde. De skal forlænge vedståelsesfristen i samprojekteringsperioden og have prisindeksering af de enhedspriser, som der blev konkurreret på.
Først når det endelige tegningsmateriale foreligger, indgår man en kontrakt i fast pris, og projektet må ikke være ændret væsentligt i forhold til det, som udbudsmaterialet beskrev. Ellers skal man ud i en ny licitation.
I tilfælde af, at man ikke bliver enige om den endelige kontrakt, kan man vælge at indsætte et fast kompensationsbeløb eller betale efter dokumenterede omkostninger.
5. Udførelse
I samprojekteringsperioden skal parterne også udarbejde en fælles bindende detailtidsplan og en plan for sikkerhed og sundhed.
Se endvidere Værdibygs nye og kommende vejledninger på www.vaerdibyg.dk, som er gode værktøjer i forbindelse med ovenstående anbefalinger.
Til slut: Kære kollega, lad være med at gå ud med et endeligt budget før samprojekteringsperioden er afsluttet!