23948sdkhjf

Kæmpe bøde for livsfarlig udgravning

Munck Forsyningsledninger har netop fået en bøde på 125.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljøloven
Overhængende fare for, at de ansatte ville blive begravet i jord ved at arbejde i to af Munck Forsyningsledningers udgravninger, har resulteret i en bøde på 125.000 kroner samt to røde og sure smiley’er.

Arbejdstilsynet gennemførte et kontrolbesøg på en byggeplads på Horsensvej i Vejle den 3. oktober, hvor Munck Forsyningsledninger var i gang med at arbejde på en udgravning til vandrør. Her konstaterede den tilsynsførende, at det arbejde, der foregik, var så farligt, at det var nødvendigt at standse arbejdet.

Da Arbejdstilsynet ankom arbejdede en af de ansatte i udgravningen, som var 2,4 meter dyb og bestod af ikke-jomfruelig jord. Vedkommende blev straks kaldt op, og kort efter begyndte udgravningen at styrte sammen:

“Der skete et jordskred i udgravningen, mens Arbejdstilsynet var på besøg. Jordskredet skete lige der, hvor en medarbejder opholdt sig ved Arbejdstilsynets ankomst, hvilket betyder, at medarbejderen var i overhængende fare for at blive ramt/begravet af jord med store lerklumper, hvilket igen betyder, at en redning/frigravning af en person er vanskelig pga., at det er meget svært at grave i de massive lerklumper," står der i tilsynsrapporten fra besøget, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har søgt aktindsigt i.

Fordi udgravningen ikke var udført med passende skråningsanlæg eller anden foranstaltning, der effektivt imødegår faren for jordskred, fik Munck Forsyningsledninger et forbud om at sikre mod jordskred med det samme.

Virksomheden efterkom forbuddet, men sagen var så alvorlig, at den resulterede i en politianmeldelse. Politiet besluttede 14. februar at give Munck Forsyningsledninger en bøde på 125.000 kroner. Den har virksomheden valgt at acceptere. Bøden ligger i den høje ende af bøderammen for overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

Fare for kvælning og tryk

Ifølge tilsynschef i Tilsynscenter Syd, Lene Teilberg, har situationen på byggepladsen i Vejle været livsfarlig:

- Der er tale om meget farlige arbejdsforhold. Hvis udgravningen styrtede sammen, ville der være risiko for kvælning og tryk. Selv hvis man ikke bliver begravet helt, er der risiko for at dø af det enorme tryk, brystkassen ville blive udsat for. Når der er tale om ikke-jomfruelig jord, er risikoen for sammenstyrtning større, da jorden er mere uberegnelig.

Det er ikke kun på byggepladsen i Vejle, at Munck Forsyningsledninger har fået et forbud om nedfald og sammenstyrtning i forbindelse med en udgravning.

Den 8. oktober besøgte Arbejdstilsynet en byggeplads på hjørnet af Herredsvej og Kirstinesmindevej i Aarhus, og det resulterede i, at arbejdet blev stoppet straks, og at Munck Forsyningsledninger fik endnu en rød og sur smiley. Ved besøget konstaterede den tilsynsførende følgende:

“Det er Arbejdstilsynets vurdering, at der en overhængende betydelig fare for de ansattes sikkerhed på pladsen. Dette begrundes med, at den ansatte stod i en 1,2 meter dyb udgravning med en meter jord på terræn, uden at udgravningen var sikret mod sammenstyrtning. Samt at udgravningen var placeret op af en trafikeret vej, som kunne give rystelser," står der i tilsynsrapporten. Munck Forsyningsledninger har efterkommet påbuddet, men sagen ligger stadig i Arbejdstilsynets juridiske afdeling. Den skal vurdere, om sagen skal meldes til politiet med henblik på at give Munck Forsyningsledninger en bøde for overtrædelsen.

Stort fokus på sikkerhed

Adm. direktør i Munck Forsyningsledninger, Flemming Skøtt, er ked af de to sure smiley’er fra Arbejdstilsynet.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre et godt arbejdsmiljø, hvor sikkerheden er i top. I lang tid har vi ikke fået nogle påbud fra Arbejdstilsynet, men nu har vi desværre fået disse to sager, siger han og fortsætter:

- Vi er en stor virksomhed, og det er svært helt at undgå, at der sker fejl ind i mellem.

Når Munck Forsyningsledninger får anmærkninger fra Arbejdstilsynet, bliver sagerne gennemgået grundigt:

- Vi gennemgår sagerne grundigt enkeltvis og indskærper over for vores arbejdsmiljøgruppe, at der skal særligt fokus på problemerne. Vi bruger mange ressourcer på arbejdsmiljøet og arbejder p.t. på at blive arbejdsmiljøcertificeret, siger Flemming Skøtt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.132