23948sdkhjf

Undersøgelse skal komme tættere på udenlandske bygningsarbejdere

For første gang skal de udenlandske byggevirksomheder og deres udstationerede folk kortlægges
Hvad tjener de udenlandske udstationerede bygningsarbejdere, og hvor meget arbejder de og under hvilke vilkår?

Det er nogle af de spørgsmål, som et forskningsprojekt på arbejdsmarkedsforskningsinstituttet Faos skal prøve at give svar på.

Der er tale om den første undersøgelse nogensinde af den udstationerede arbejdskrafts vilkår i bygge- og anlægsbranchen i Danmark.

- Også i international sammenhæng er der tale om en omfattende undersøgelse. Vores mål som en del af undersøgelsen er at interviewe op mod 200 udstationerede bygningsarbejdere fra Polen og Tyskland. Det er meget ambitiøst, det erkender vi, men ønsket er, at denne del af undersøgelsen får kvantitet, så data fra interviewene kan anvendes statistisk, siger adjunkt Jens Arnholtz.

Stor usikkerhed

Mens blandt andre Faos har lavet omfattende undersøgelser af danske virksomheders brug af udenlandsk arbejdskraft, er det som nævnt første gang, der seriøst sættes fokus på de udenlandske byggevirksomheder og deres udstationerede medarbejdere, der som udgangspunkt kommer med hjemlandets lønvilkår og ikke er omfattet af dansk overenskomst. Det er således ikke mindst blandt de udstationerende virksomheder, at byggeriet de seneste år har oplevet mange sager om løndumping.

I det hele taget er der stor usikkerhed om, hvad lønniveauet for de udenlandske arbejdstagere faktisk er, hvor meget de arbejder, og hvilke vilkår de arbejder under.

Det er Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F, der har ønsket undersøgelsen om den udstationerede arbejdskraft. Forskningsprojektet finansieres således af Bygge- og anlægsbranchens Uddannelsesfond, der administreres af netop de to parter.

Opdelt i tre dele

Projektet består af tre dele. For det første skal samles data om omfang og karakteristika ved de udenlandske virksomheder og deres arbejdstagere. Data skal sammenholdes med informationer fra arbejdsmarkedets parter. Denne del er så småt allerede sat i gang.

Anden del er en undersøgelse af de udenlandske virksomheder, af deres adfærd og motiver til at være i Danmark samt deres syn på den danske bygge- og anlægsbranche og arbejdsmarkedets regulering. Det skal blandt andet ske gennem interviews med som udgangspunkt 30 virksomheder i forskellige dele af branchen.

Tredje del er den ambitiøse del med interviews med 200 udstationerede bygningsarbejdere.

- Vi har valgt at koncentrere os om arbejdstagere fra Polen og Tyskland. Det er de to største grupper af udstationerede udlændinge i byggeriet. Af hensyn til logistik og økonomi koncentrerer vi os om et stort område omkring hovedstaden til Køge, Roskilde og Helsingør, siger Jens Arnholtz.

Han oplyser, at de potentielle interviewofre findes gennem selvrekruttering, dog således, at rekrutteringskæderne startes forskellige steder, så arbejdstagerne bliver repræsentative for de udstationerede i byggeriet. Det betyder, at man både skal have arbejdstagere fra lidt større virksomheder og de store byggepladser og de små mestre og arbejdet på villavejene - og alt det i mellem.

Faos har et år til forskningsprojektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093