23948sdkhjf

Energibyggeri er nu fremtidssikret

2020-byggeri er muligt allerede i dag. Og på en måde, så man både opfylder krav til godt indeklima og energiregnskab. Det er det vigtigste resultat at to års målinger i forsøgshus under Bolig for Livet-projektet
Er det muligt at bygge, så man både er energieffektiv, CO2-neutral og har et godt indeklima?

Svaret er ja ifølge forskerne bag Model Home 2020-projektet, der blandt andet består af et forsøgshus, Bolig for Livet, i Lystrup ved Aarhus - opført for at undersøge, hvordan man kan forene energieffektivitet med smuk arkitektur.

I to år er huset blevet monitoreret, og nu ligger målingerne klar.

Lone Feifer er projektchef i Velux Group, og hun er ikke i tvivl:

- Det vigtigste, vi har lært, er, at vi også i praksis kan bygge huse, der opfylder regeringens 2020-krav. Og vel at mærke med de produkter, vi har i dag, både hvad angår indeklima og energiregnskab.

Hun tilføjer:

- Vi har overvejet målinger på tredje år, men blev enige om, at det, vi har nu, er repræsentativt. Vi har også fundet ud af, at det ikke altid er antallet af beboere, det handler om. Godt indeklima og et fornuftigt energiregnskab handler lige så meget om livsstil: Har beboerne for eksempel mange elektriske apparater, der påvirker. Vi har med andre ord bygget et hus, der lever op til 2020-kravene, men det er også vigtigt hvordan man "kører bilen", hvordan man lever i huset, siger hun til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Overophedning

- Der har jo været en del historier om passivhuse, komforthuse og andre lavenergihuse, og deres problemer med indeklimaet. Vores målinger, som er foregået over to år, giver ny viden om, hvad der gør boliger gode at bo i, så man ikke kun tænker på materialer og energiregnskaber, men også på de mennesker, der skal bo der, siger Maiken Riise fra Velux, der i samarbejde med flere andre byggevareleverandører har bidraget til forsøgshuset.

Især sommerkomforten halter fortsat i mange lavenergibyggerier på grund af problemer med overophedning.

- Ofte på grund af begrænset mulighed for naturlig ventilation eller forkert placering af den. I Bolig for Livet er der god sommerkomfort, både målt og oplevet, samtidig med, at der er masser af dagslys og et lavt energiforbrug, siger Maiken Riise.

Køkken-alrummet, som er det mest udfordrende rum at løse indeklimamæssigt, har dannet udgangspunkt for den store undersøgelse, da det indeholder et meget stort vinduesareal og dermed risiko for overophedning.

- Vi tror på, at man opnår det bedste hjem, og det vi kalder sustainable living in buildings, hvis man tænker i samspillet mellem lavt energibehov, dagslys og godt indeklima - både termisk, atmosfærisk og visuelt. Et lavt energiforbrug gør det ikke alene, hvis det skal være et hjem, hvor man har lyst til at leve og være, siger hun.

Er det billigt?

Velux Group har spurgt husbyggere, om de ville bygge efter prototyperne.

- Det er jo afgørende at vide, om vi med projektet kan gøre husene tilgængelige for det brede forbrugersegment. Og der spiller prisen selvfølgelig en afgørende rolle. Vi kom frem til, at prisen vil svinge mellem 11.000 og 15.000 kr. pr. kvm., men vi mangler en økonomisk model, hvor man ikke bare tager hensyn til anlægsomkostninger men tænker totaløkonomisk. Det er dog så småt på vej med nye certificeringsordninger, siger Lone Feifer til Licitationen.

Hun kan tilføje, at hos for eksempel MT Højgaard arbejdes der en del med at koble anlægsøkonomien med vedligeholdelsesomkostninger.

Her og nu-besparelser betyder ikke nødvendigvis, at man også sparer på vedligeholdelsen senere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095