23948sdkhjf

Venstre vil trimme EU’s udbudsregler

Jens Rohde har stillet ikke færre end 63 ændringsforslag til det nye udbudsdirektiv
EUs udbudsregler skal skabe mere effektive offentlige udbud, og derfor har Venstres koordinator og næstformand i EU-Parlamentets Industriudvalg, Jens Rohde, fremsat hele 63 ændringsforslag til udbudsdirektivet, som i disse dage behandles i Europa-Parlamentet.

- EUs udbudsregler for offentlige indkøb skal trimmes. De nuværende regler er ikke gode nok. De skaber for meget bureaukrati - og for få gevinster for borgerne, siger Jens Rohde, der først og fremmest vil hæve tærskelværdien for de såkaldte "almindelige udbud" fra 1,4 mio. kr. til tre mio. kr.

Til gengæld skal grænsen for, hvornår sociale ydelser skal i udbud, nedsættes fra 3,9 mio. kr. til samme beløb som de almindelige udbud.

Ifølge Jens Rohde spildes der "dyrebare ressourcer" i kommuner og regioner på EU-udbud, da de ganske enkelt er for lave til at vække udenlandske virksomheders interesse:

- Vi skal jo ikke lave udbud for udbuddets skyld, siger han.

Sociale profil

Til gengæld mener han, at der er behov for at sætte skub i det indre marked på socialydelserne.

Sidst, men ikke mindst, rydder ændringsforslagene op i de mange forskellige procedurer og fjerner alle sociale klausuler og bestemmelser, som griber ind i virksomhedernes ledelsesret:

- Hvordan den enkelte virksomhed tilrettelægger sin sociale profil, skal myndighederne blande sig udenom. Alle de forskellige klausuler betyder, at de lokale myndigheder nærmest kan skræddersy udbud, så de passer den lokale virksomhed, man kender i forvejen og er gode venner med. Det giver uigennemsigtighed og fordyrer processen betragteligt. Vi skal handle på frie markedsvilkår. Til gengæld skal reglerne forhindre social dumping ved, at et lands love og overenskomstmæssige vilkår skal overholdes af eksempelvis byggevirksomheder fra andre EU-lande, siger Jens Rohde til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Liberal konkurrence

- Vi skal have en liberal europæisk konkurrence og et indre marked. Som reglerne er i dag, er de alt for bureaukratiske og dyre for kommunerne og regionerne at håndtere, ligesom de for virksomhederne er næsten umulige at gennemskue. Reglerne virker ikke efter hensigten - kun 1,6 procent af de offentlige indkøb er grænseoverskridende. Derfor er det helt afgørende, at vi får justeret udbudsreglerne, så vi kan få skabt gevinster for borgerne, effektivisere og skabe private varige arbejdspladser, når offentlige myndigheder gennemfører et udbud, siger Jens Rohde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.107