Lange aftaler motiverer lærlingene
Tømrermester tror, at uddannelsesaftaler for hele uddannelsesforløbet får lærlinge til at føle sig som en del af virksomheden
- Jeg ved godt, at der bliver flere korte aftaler, og at nogen mener, det giver de unge mere motivation. Det tror jeg ikke. Jeg tror omvendt, at det skaber større motivation, at lærlingene kommer til at føle sig om en del af teamet. De får mere ejerskab, og det giver stabilitet. Jeg tror, at hvis man viser de unge tillid, får man mere igen - og hidtil er jeg ikke blevet skuffet. De korte aftaler får lidt karakter af at være løsarbejder, og det er ikke befordrende for trygheden, siger Niels Moestrup.
Han mener, at det er godt at have mulighed for at indgå korte aftaler. I øjeblikket har han da også to lærlinge på korte aftaler.
- Og da krisen var værst, indgik vi korte aftaler, fordi vi ikke vidste hvordan fremtiden så ud, men de blev forlænget, fordi det heldigvis viste sig, at der var ordrer i bogen til det, siger han.
En livsstil
Niels Moestrup har drevet sin tømrer- og snedkervirksomhed i mere end 20 år. Virksomheden har en lang tradition for at uddanne.
- At arbejde professionelt med rådgivning og udførelse af byggeopgaver er for os ikke bare et arbejde. Det er en livsstil. Den glæde og det engagement giver vi med stolthed videre til næste generation og har derfor altid lærlinge hos os, ligesom vi gennem vores lokale erhvervsforening, Greve Erhverv, arbejder sammen med de lokale skoler og ungdomsuddannelsesinstitutioner om at stille praktikpladser til rådighed for de unge, fastslår Niels Moestrup.
Bare svineheldig
16-årige Mikkel Chabert fra Greve og 21-årige Josephine Hörup fra Høje-Taastrup er glade for, at Niels Moestrup ikke bare tager ansvar for at uddanne men også, at han foretrækker lange aftaler.
De bankede nemlig begge på hans dør allerede i foråret og er begge begyndt efter sommerferien.
- Jeg var svineheldig, ganske enkelt.
Så kort og præcist udtrykker Mikkel Chabert det, når man spørger ham om, hvorvidt han søgte mange praktikpladser, eller om han bare bankede på den rigtige dør på det rigtige tidspunkt.
- Siden 5. klasse har jeg haft lyst til at blive tømrer. Jeg elsker at arbejde med træ, Det er dejligt at slippe for den form for undervisning, der er i folkeskolen. Godt nok skal jeg også læse bøger og være på skole under min tømreruddannelse, men det her er meget mere relevant, siger Mikkel Chabert.
Han fik mulighed for at snuse lidt til faget ved at gå hos Moestrup i et par uger, og så blev de enige om at skrive kontrakt, hvorefter Mikkel gik i gang med sin lærlingeuddannelse den 1. august.
Ikke ene kvinde
Josephine Hörup er ikke ene kvinde i virksomheden, men det er stadig relativt sjældent, at piger henvender sig for at blive tømrere.
Efter et ophold på Oure Efterskole har hun taget 10. klasse og siden HF, arbejdet i butik og taget grundforløbet som mekaniker, men på grund af mangel på praktikpladser kiggede hun sig om efter andre muligheder, og så faldt valget på at blive tømrer. Og det har hun ikke fortrudt.
- Man kan komme på en byggeplads, hvor det ind-imellem ligner kaos med materialer overalt og folk, der pisker rundt. Og når man så går hjem, ser det bare hamrende godt ud. Det synes jeg er en ret fed oplevelse, fastslår Josephine Hörup.
Niels Moestrup er i øvrigt medlem af bestyrelsen i Træsektionen, der tæller 3.000 virksomheder og dermed er den største sektion under Dansk Byggeri, hvor han er formand for Region Østsjælland.