Mere sol og mere arbejde
At det så går ud over parcelhusejerne, som nu må se profitmulighederne i et solcelleanlæg skrumpe noget er én ting. Heldigvis fik man dog bremset den tilbagevirkende kraft, der var lagt op til, som ville forringe vilkårene for eksisterende nye anlæg.
Det er sund fornuft at lade boligforeninger og erhvervsliv få chancen for at komme til at spare på energien med rentable investeringer. Erfaringer fra udlandet viser, at det er særdeles attraktivt at have et solcelleanlæg på taget af en flad fabriksbygning. De tagarealer - og de er enorme - ligger fuldstændigt nytteløse hen. At der så er beskæftigelse i det også, er et andet - og noget overset faktum. Specielt i disse tider er det da en kæmpefordel, at håndværkere, der ikke kan finde beskæftigelse i den hårdt ramte byggebranche, i stedet kan bevæge sig over i energisektoren og bruge deres kompetencer der.
Når man forleden i pressen kom frem med, at virksomheder der etableres i krisetider, er bedre til at stå imod end virksomheder, der etableres i opgangstider, så må de virksomheder, som nu er opstået på grund af et ønske om at spare på energien, stå stærkt.
For det er ganske enkelt stærkt at se nye virksomheder vokse op i en tid, hvor det er svært for erhvervslivet at banke til den. Det er jo de virksomheder, der skal være med til at rejse økonomien igen, og det er rendyrket beskæftigelse. Energisektoren er et oplagt område for at øge beskæftigelsen. Så hvorfor pokker er det så svært at komme igennem med et tilskud til energirenovering?
Hvad skal der til for at overbevise politikerne om, at det ligesom med solen - er værd at satse på? Vi har sagt det før, men gør det gerne igen: 40 procent af vort energiforbrug kommer fra vores bygningsmasse, så der er nok at tage fat på. Og lad så endelig solen skinne på håndværkerne og vinden blæse i vindmøllerne imens.