23948sdkhjf

Makkerskab markerer nyt skridt mod stadion

Køge Kommune har indgået makkerskab med ejendomsselskab og bank for at finde investorer til nyt stadion, der opføres som OPP
Om to år kan 10.000 tilskuere sætte sig til rette på et helt nyt stadion i Køge og overvære det lokale fodboldhold, HB Køge, spille med om placeringerne i Superligaen.

Oprykning til Superligaen afhænger af holdet, men sikkert er det, at opførelsen af et helt nyt moderne stadion, Køge Park, med over 10.000 siddepladser og 54.000 kvm med plads til virksomheder og breddeidræt er rykket et stort skridt nærmere.

Et stort flertal i Køge Byråd besluttede tirsdag aften at indgå et formelt makkerskab med ejendomsselskabet Deas og investeringsbanken SEB, der over de kommende måneder skal sørge for, at aftaler med konkrete investorer til det kommende Køge Park kommer i hus.

Selskab dannes i år

Det er nemlig tidligere besluttet, at Køge Park skal opføres som et Offentligt-Privat Partnerskab (OPP), og det er dermed private investorer, som skal finansiere byggeriet og opføre det nye stadion.

Derfor er det op til Deas at sikre en bygningsmæssig optimering af projektet og udarbejde udbudsmaterialet til Køge Park, mens SEB skal finde de endelige investorer til projektet og give finansiel rådgivning til projektet i øvrigt.

Forventningen er derfor, at der inden årets udgang vil kunne dannes et OPP-selskab, som formelt overtager projektet fra Køge Kommune.

- Køge Park er jo ikke et rent kommunalt projekt. Køge Kommune har været fødselshjælpere på projektet og lagt det nødvendige indledende arbejde. Men nu er vi der, hvor vi som kommune ikke kan gøre meget mere for at hjælpe projektet på vej. Nu skal investorerne træde til, hvis Køge Park skal blive en realitet, siger Køges borgmester, Flemming Christensen (C).

Det anslås, at den samlede anlægspris for Køge Park bliver godt 650 mio. kroner, og kommunens egne merudgifter vil være 10-11 mio. kroner årligt til blandt andet leje. Hertil vil komme et kommunalt anlægstilskud til en ny hal i Køge Park.

I og med at Køge Park opføres som OPP-projekt, skal kommunen samtidig deponere et beløb svarende til, hvad det ville koste at bygge den kommunale andel af Køge Park selv – den særlige deponeringsforpligtelse.

Køge Kommune mangler her endnu at få afklaret den endelige størrelse på deponeringen hos Økonomi- og Indenrigsministeriet. Foreløbig har kommunen fået tilsagn om fritagelse for 30 mio. kroner, som vil betyde en faktisk deponering på 148 mio. kroner.

Pengene til både deponering og haltilskud skal blandt andet komme fra salg af den grund, som Køge Park skal bygge på, til investor.

- Det er helt afgørende, at der er økonomisk balance i vores kommunale del af Køge Park. Derfor skal vi nu have en endelig afklaring om deponering fra ministeriet, ligesom der er nogle juridiske aspekter i projektet, der cleares med centrale myndigheder. Jeg ser dog ganske optimistisk på, at vi kommer på plads her, understreger Flemming Christensen.

Indvielse i 2016

Køge Park placeres, hvor det nuværende Køge Stadion ligger i dag, og udover et stadion med 10.300 siddepladser omfatter skitsen til Køge Park fire bygninger i fire etagers højde, som skal bruges til sport og kultur, til erhverv, konferencer, ungdomsboliger, hotel, lokaler til klubber og idrætsforeninger - i alt knap 54.000 kvm.

Køge Byråd forventes at godkende investoraftalen til november, hvorefter Køge Park kan sendes i udbud og være klar til første spadestik i marts 2015.

Dermed kan stadion indvies i august 2016, og det samlede Køge Park i marts 2017.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.104