Stort ja selv uden et kædeansvar
Lønmodtagerne i byggeriet har stemt ja til de overenskomster, som deres forbund forhandlede hjem
59 procent af medlemmerne i Byggegruppen i 3F med blandt andet murere, tømrere og jord- og betonarbejdere har således stemt ja til overenskomsterne med Dansk Byggeri.
Det er et resultat, som glæder chefforhandleren, gruppeformand og formand for BAT-kartellet Kim Lind Larsen.
- Det er jeg meget tilfreds med. Det lykkedes ikke at få det kædeansvar, som vi kom efter, men vi valgte at gå efter andre løsninger og har fået noget, som vi tror på kan udvikle sig til effektive redskaber i den fortsatte kamp mod social dumping. Medlemmerne bakker med deres klare ja op om det, vi tror på, siger han.
Han henviser til, at 3F og Dansk Byggeri ved overenskomstfornyelsen blev enige om to nye redskaber i indsatsen for at undgå undergravning af overenskomsten, dels når der er misforhold i løndannelsen, og hvor der er mistanke om kontraktmæssige konstruktioner, som er lavet for at omgå overenskomsten.
Kim Lind Larsen er også tilfreds med, at det er lykkedes at hæve medlemmernes deltagelse fra knap 23 procent for to år siden til 29,6 procent.
Det giver arbejdsro
Også modparten i Dansk Byggeri kalder det et flot resultat.
- Det er absolut tilfredsstillende. Vi har nu udsigt til tre år med arbejdsro. Vi har i fællesskab nået et godt og afbalanceret resultat med nye redskaber, og det anerkender Byggegruppens medlemmer, siger Lars Storr-Hansen.
Han håber, at afslutningen på overenskomstsituationen i år samtidig er afslutning på diskussionerne om kædeansvar.
- Jeg håber, at fagbevægelsen nu lader være med politisk at søge det, som de ikke har kunnet få i overenskomsten. Det vil være at udfordre den danske aftalemodel, siger han.
Forstummer ikke
Kim Lind Larsen slår imidlertid fast, at diskussionen om kædeansvar ikke forstummer.
- Det er som en bjerg-etape i et cykelløb. Når den ene bakke er passeret, og man tror, at det flader ud, så møder man en ny tinde. Sådan er det også med indsatsen mod social dumping. Det er en evig kamp, der hele tiden udvikler sig. Derfor vil der til stadig være behov for forbedring af overenskomsten, men nu skal vi lige i første omgang se, hvorledes de nye redskaber kommer til at virke, siger gruppeformanden.
Forståelse for ny vej
Arbejdsmarkedsforsker og leder af Faos Søren Kaj Andersen mener, at medlemmerne har kvitteret for forhandlernes kreativitet.
- Jeg kender naturligvis ikke de enkelte medlemmers motiver til at stemme det ene eller andet, men det vil være nærliggende at tolke det som en forståelse for, at forhandlerne måtte finde andre veje end den hovedvej, man helst ville have benyttet. Man har før fået ting ind i overenskomsten, som man ikke kendte virkningen af, for eksempel 48 timers møderne, som har vist sig at have effekt. Medlemmerne har lyttet til deres forbund, der mener, at man er blevet enige om redskaber, som kan få effekt i kampen mod social dumping, siger Søren Kaj Andersen.
Massivt elektriker-ja
Endnu mere massivt har elektrikerne stemt ja til deres overenskomst på byggeområdet. Hele 86 procent stemte ja, og det glæder forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen, som dog havde håbet på, at flere end knap 28 procent af medlemmerne havde deltaget i afstemningen.
Nu skal vi se fremad. Vi skal have de nye aftaler vedrørende social dumping til at virke på arbejdspladserne, og så kan vi også så småt gå i gang med forberedelserne af først de offentlige forhandlinger i 2015 og senere de private i 2017, siger formanden.
Også Teknisk Landsforbunds medlemmer inden for byggeriet har stemt ja til deres overenskomst.