23948sdkhjf

Del viden om afledning af regnvand med andre

Håndtering af regnvand så tæt kilden som muligt kaldes lokal afledning af regnvand (LAR). Ny hjemmeside kortlægger de danske anlæg
Mange kommuner og forsyningsselskaber har et ønske om at fremme afkoblingen af regnvand fra kloakken i boligområder, hvor kapaciteten af afløbssystemet er for lille på grund af stigende regnmængder, men der er endnu få eksempler på, hvordan en kommune med succes kan få grundejerne med på idéen.

Men hvis for eksempel haveejere begynder at bruge regnvandet intelligent, og håndterer vandet på egen grund, så kan de være med til at løse miljøproblemer.

Denne håndtering så tæt på kilden som muligt kaldes lokal afledning af regnvand - forkortet LAR.

Der skal dog handling bag ordene, og derfor er det nødvendigt at skabe synergi mellem de forskellige aktører for eksempel sociologer, teknikere, producenter og planlæggere. Og det er nødvendigt, at alle arbejder med den samme begrebsverden.

For at udbrede kendskabet til LAR, og for at sikre, at erfaringer bliver tilgængelige for alle, har Rørcentret på Teknologisk Institut igangsat et projekt, hvis hovedformål er at lave en hjemmeside, hvor al den viden, der findes om LAR-anlæg i Danmark, bliver tilgængelig.

For det offentlige

Hjemmesiden gik i luften i december sidste år og rummer i øjeblikket den viden, som Rørcentret og de cirka 20 andre projektdeltagere, der tæller kommuner, forsyninger, rådgivere og udførende firmaer, sidder inde med.

Hjemmesiden er ikke møntet på private/borgere, men på kommuner, forsyninger, rådgivere og entreprenører, der gerne vil hente teknisk information og erfaringer.

Det vigtigste element på hjemmesiden er oversigten over LAR-anlæg i Danmark. Her ligger en database over alle de LAR-anlæg, som Rørcentret ind til nu har fået kendskab til.

I øjeblikket er der 29 forskellige anlæg i databasen, og det er både stort og småt fra et grønt tag og en faskine til håndtering af regnvand fra større samlede boligbebyggelser.

Her kan man for eksempel se Danvas vandhus, der har en hel række af spændende og forskellige løsninger til håndtering af regnvand for eksempel flere forskellige bassiner og søer, der bremser og renser vandet, permeabel belægning og nedsivning i faskine, parkeringsareal, som bruges som bufferbassin samt skur med grønt tag.

Eller scaterparken i den nye Roskilde-bydel, Musicon, der udover at kunne bruges til fritidsaktiviteter samtidig skal opsamle al regnvand i bydelen.

Det er meningen, at oversigten over anlæggene skal kunne bruges til inspiration og afdramatisering. Ifølge Rørcentret efterlyser flere og flere nemlig eksempler på, hvordan det kan gøres, og det skal man gerne kunne finde i oversigten.

Indarbejdelse i planer

Anvendelse af LAR kræver, at det er indarbejdet i de kommunale planer det vil sige kommuneplan, lokalplan og spildevandsplaner.

På hjemmesiden findes henvisning til eksempler på lokalplaner, hvor LAR er indarbejdet, og der er ligeledes link til spildevandsplaner, hvor LAR er indarbejdet. Desuden er der link til de klimatilpasningsplaner, som enkelte kommuner har lavet. På sigt skal der også finde eksempler på tilladelser til LAR-anlæg, men her mangler input. Der er dog vist et eksempel på en risikovurdering, der skulle lette sagsbehandlingen ved nedsivningstilladelser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094