Manglende skiltning koster 5.000 kroner
Første prøvesag om manglende skiltning på byggepladser har givet en bøde på 5.000 kroner
Det viser den første af i alt 10 prøvesager, som Skat har sendt til anklagemyndigheden. Det oplyser Skat på Licitationens forespørgsel.
Reglerne om skiltning ved byggepladser er en del af regeringens indsats mod social dumping og sort arbejde, som blev vedtaget sammen med Enhedslisten i forbindelse med finansloven for 2012. Reglerne trådte i kraft 1. januar 2013 og indebærer, at der ved byggepladser skal skiltes med, hvilke virksomheder der er involveret i byggeriet. Alle med kontrakt på mere end 50.000 kroner har pligt til at skilte, idet man dog kan nøjes med ét skilt, som indeholder de nødvendige oplysninger om de implicerede entreprenører.
Skat kan af hensyn til sin tavshedspligt ikke fortælle de nærmere omstændigheder om den sag, der nu er afgjort med en bøde på 5.000 kroner, og heller ikke ved hvilken retsskreds, den er ført.
Et af flere værktøjer
Skat har udtaget i alt 10 sager, som køres som prøvesager for at få skabt en domspraksis.
- Kravet om skiltning - og bøder i forbindelse med manglende skiltning - er omfattet af en ny lovgivning. Det er domstolene der efter retsplejelovens bestemmelser skal fastsætte straffen for en lovovertrædelse. Da der er tale om ny lovgivning, hvor der ikke er fastlagt et bødeniveau af domstolene, skal der anlægges et passende antal prøvesager ved domstolene, siger Hans From, underdirektør i Skat.
Lea Stentoft, konsulent i Dansk Byggeri, kender af gode grunde ikke den konkrete sag.
- Men en bøde på 5.000 kroner ved en førstegangsforseelse flugter vel meget godt med det niveau, der blev lagt op til, da reglerne blev indført. Skiltningen var jo blot et af mange værktøjer, der blev indført i en større pakke, som blandt andet også betød navn og cvr-nummer på firmabiler. Vi mente dengang ikke, at det også var nødvendigt med skiltning ved byggepladser, men nu er reglerne her, og vi har haft et godt samarbejde med Skat om at få implemneteret dem på en god måde. Og når der er gået så lang tid, før den første sag er afsluttet, må det tyde på, at vores medlemmerne har taget reglerne til sig og overholder dem, siger Lea Stentoft.
Ikke imponeret
Derimod er foreningen Rejsearbejdere.dk, der har bekæmpelse af social dumping som sin mærkesag, ikke imponeret.
- Selv om jeg ikke kender sagen, så har en bøde på 5.000 kroner ingen præventiv virkning. De bør op i en helt anden størrelsesorden. Især ved arbejde for private er det mere reglen end undtagelsen, at der ikke er skilte, og det er især her, det sorte arbejde og den sociale dumping gemmer sig. Vi har også konstateret flere pladser, hvor der kun er skilt for hovedentreprenøren. Det sender et signal om, at her er tingene i orden, men det er de ikke, fordi der også er underentreprenører - og i mange tilfælde udenlandske underentreprenører, siger foreningens formand Hans Erik Meyer, der alene i denne måned har anmeldt tre sager om mangelfuld eller manglende skiltning på sønderjyske byggepladser.
Underdirektør Hans From fra Skat oplyser, at hvis udfaldet af prøvesagerne viser en ensartet strafudmåling, og Rigsadvokaten tilkendegiver, at domstolene har anlagt en fast bødepraksis, så kan Skat anvende det fastlagte bødeniveau i Skats administrative straffesager.