Urbant miljø indbygget fra starten
Byplanlægning bliver vendt på hovedet i den nye bydel Kildebjerg Ry ved Skanderborg
Her opføres et banebrydende aktivitetsområde i 2012, selvom området endnu ikke er fuldt beboet. Dermed vendes der op og ned på den normale, progressive byggemodningsproces.
Når et nyt boligområde skyder op, vil rekreative områder normalt først blive etableret 10-15 år efter, hvor området er fuldt beboet. Men i Kildebjerg Ry vil en såkaldt "Pulspark" med tre zoner dedikeret til leg, afslapning og pulstræning se dagens lys i 2012. Og det til trods for, at den nye bydel i Skanderborg Kommune endnu kun er 15 procent bebygget.
- Det er usædvanligt, at den slags faciliteter tænkes ind fra starten. Med Pulsparken får byen fra begyndelsen en værdi og en selvforståelse, der er afgørende for dens videre udvikling, og som gør det nemmere at tiltrække flere indbyggere. Det er en interessant parallel udvikling, som vi indtil videre kun har set i udlandet, siger Peter Kjær, der i dag er rektor for Arkitektskolen i Umeå i Sverige.
Rammer tidsånden
Ud over helhedstænkningen i Kildebjerg Ry som bydel fremhæver Peter Kjær Pulsparkens tre zoner, der bygges op om temaerne leg, sanser og puls. Ifølge arkitekten markerer den tænkning nye takter i dansk byplanlægning.
- Eksempelvis tilbyder området Legezonen noget radikalt anderledes. I stedet for bare at bygge en legeplads bliver tidsåndens fokus på sanser og bevægelse taget alvorligt ved at man etablerer faciliteter, som opfordrer til leg og fællesskab på tværs af køn og alder. Fremover vil vi se flere af den type byparker, der tager udgangspunkt i et bestemt tema, siger Peter Kjær.
- Vi ser mange af den type partnerskaber i Sverige, men det er ikke set før her i landet. Det giver troværdighed til projektet, når erhvervslivet eksempelvis tager medansvar for renholdelse af faciliteter. Så er det nemmere at tiltrække indbyggere og erhvervsliv til området, siger Peter Kjær.
Cebra slår stregerne
Stregerne til Pulsparkens tre zoner er tegnet af det aarhusianske arkitektfirma Cebra A/S på basis af ønsker fra borgere og Ry-virksomheder, der har været dybt involverede i processen.
- Det er meget bemærkelsesværdigt, at et rekreativt område tænkes ind så tidligt i forløbet med at etablere en ny bydel. På den måde er Pulsparken en del af en strategi om at skabe værdi i boligområdet fra starten. Vores mål har været at skabe alsidige faciliteter, der tager udgangspunkt i nutidige ønsker, men som også kan fortolkes fremover. Derfor er Pulszonen tænkt som et urbant miljø, der lige nu måske benyttes af løbere, men som over tid også kan indtages af andre brugsmønstre, siger arkitekt Carsten Primdahl, der er medstifter af Cebra A/S.
Pulsparken i Kildebjerg Ry er under etablering og forventes at stå færdig i sommeren 2012.