Bedre gang i elementfabrikkerne
Betonelementfabrikkerne udnytter kapaciteten bedre, og hård priskonkurrence og en stærkt forbedret produktivitet betyder eksport
Der er kommet lidt mere gang i støbebordene rundt omkring, men der er stadig overkapacitet, og det er faktisk her, at den forbedrede konkurrenceevne viser sig.
Stor overkapacitet
Betonelement-Foreningens medlemmer havde i 2011 en produktionskapacitet på 2,2 mio. tons beton, men den faktiske produktion var på blot 1,6 mio. tons beton.
- Det vidner om en fortsat stor overkapacitet, men gabet fortæller faktisk noget om konkurrencesituationen, siger direktør i Betonelement-Foreningen, Poul Erik Hjorth til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
- Der er overkapacitet. Branchen har meget lave priser, og for at hive de lave priser hjem og stadig tjene lidt på det lægger det et gevaldigt pres på produktiviteten. Og det kan vi se helt konkret, siger han videre.
Produktivitet forbedret
- Tilbage i 2002 producerede branchen 445 tons pr. medarbejder på et år. I 2010 var tallet 566 tons pr. medarbejder og i 2011 var det steget til 638 tons, altså en stigning på cirka 50 procent siden 2002. Det er da noget, siger Poul Erik Hjorth.
Og han er ikke sen til at konkludere, at det netop er denne produktivitetsforbedring, der er den faktisk årsag til, at vi stadig har betonelementproduktion i Danmark.
- 50 procent færre medarbejdere per ton produceret betonelement har faktisk vendt strømmen fra at vi har importeret betonelementer til at vi nu eksporterer dem, siger han.
Han må ikke oplyse det samlede omsætningstal af statistiske årsager, men oplyser at eksporten i dag ligger på cirka 75 millioner kroner, og det svarer til cirka tre procent af omsætningen.
- Det ville være dejligt at denne tendens fortsætter, for så er der belæg for en fremtidig eksport på 10 procent af omsætningen. Det ville løfte branchen gevaldigt, fordi man så kan udnytte kapaciteten langt bedre. Som det er i dag, har vi en kapacitetsudnyttelse på 73 procent, som selvom der er overkapacitet, så er det vel ikke så helt dårligt, hvis man sammenligner med andre brancher i produktionserhvervene, siger han.
Gunstige valutakurser
Han erkender dog, at eksporten er hjulpet ganske godt på vej af en meget gunstig valutakurs på vore nærmere markeder.
- Det, at den svenske krone og den norske ligeså er steget så meget, hjælper elementerne godt på vej over grænsen, siger han.
Andre faktorer
Forbedringen i produktiviteten skyldes dog også andre faktorer.
Nye og mere moderne produktionsmetoder og ikke mindst moderne produktionsanlæg, som for eksempel hos Confac A/S i Herning, som vi tidligere har omtalt her i Licitationen, er en kraftigt medvirkende årsag til, at produktiviteten ryger i vejret.