Mindre gevinst skaber Esco-kaos
Modregningsreglerne komplicerer kommunernes Esco-projekter, som indeholder solceller
I en skriftlig henvendelse til Folketingets klima-, energi- og bygningsudvalg tager Energiforum Danmark problemstillingen omkring solcelleanlæg i Esco-projekter op. I henvendelsen påpeger netværket, at mange kommuner har investeret i solcelleanlæg som en del af et Esco-projekt, men at forudsætninger for projekterne nu er ændret.
- Flere kommuner har tænkt, at den indtjening, der kommer fra solcellerne, skulle bruges til at trække nogle andre mere langsigtede tiltag med i projektet som for eksempel facadeisolering og vinduesudskiftninger. Kommunerne ligger nu og skal slås med deres Esco-udbydere om, hvordan det skal håndteres. Nu har de fået gennemført tiltagene, men lige pludselig er indtjening fra besparelsen ved solcelleanlæggene væsentlig mindre, siger Dorte Nørregaard Larsen, sekretariatsleder i Energiforum Danmark, som har 68 kommuner på medlemslisten.
Det er heller ikke sikkert, at Esco-leverandøren kan overholde betingelserne i den indgåede kontrakt nu, når det står klart, at kommunerne skal betale mellem 40 og 60 procent af besparelsen tilbage.
- Esco-leverandøren har garanteret, at en samlet mængde tiltag vil blive gennemført med en tilbagebetalingstid på for eksempel 15 år. Pludselig rykker det sig, fordi der ikke er den indtjening, som man forventede. Hvem skal stå på mål for det? Det kommer til at give nogle slagsmål, for man kan spørge sig selv om, hvor Esco-leverandøren skulle vide det fra, at solcelleanlæg var omfattet af elforsyningsloven, når kommunen ikke vidste det, siger Dorte Nørregaard Larsen.
Undrer minister
Klima-, energi-, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) forstår ikke, at det kommer bag på kommunerne, at de vil blive modregnet i bloktilskud, når de sparer penge på elregningen via solceller.
- De gældende regler har hele tiden været, at kommunerne vil blive modregnet i bloktilskud af deres overskud ved elproduktion. Derfor er jeg lidt uforstående overfor, hvis der er kommuner, der har indgået forskellige solcelleaftaler på forventet politisk efterbevilling. Jeg har en forventning om, at kommunerne overholder reglerne, skriver han i en mail til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Handlet i god tro
Samme melding kommer fra Enhedslistens klima- og energiordfører Per Clausen, som i øvrigt er imod, at kommunale solcelleanlæg er omfattet af modregningsreglerne.
- Selv om jeg er imod, at reglerne er, som de er, så burde det ikke komme bag på kommunerne, at de skal modregnes, hvis de ikke har fået tilladelse til at slippe for det, for det er sådan set sådan reglerne er og har været, siger Per Clausen.
Energiforum Danmark mener imidlertid ikke, at det har været indlysende for kommunerne, at reglerne hele tiden har været sådan.
I henvendelsen til klima-, energi- og bygningsudvalget skriver netværket, at rigtig mange kommuner har handlet i god tro. Før det i december 2012 blev almen kendt, at elforsyningsloven også gjaldt solceller, var der ingen kommuner, der i deres vildeste fantasi kunne forestille sig, at elforsyningslovens §4 og §37a gjaldt noget så småt som solcelleanlæg."