Vinteren kommer som en overraskelse
Byggepladsen skal forberedes til sne og kulde
Sådan lyder vurderingen blandt både branchens arbejdsmiljørådgivere og i Arbejdstilsynet.
Det er især manglende planlægning af forhold som snerydning og grusning i fællesområder og inddæking af arbejdsområder, der lader til at være en udfordring.
- Jeg har i den seneste tid ved besøg på en række byggepladser oplevet et meget begrænset kendskab til reglerne om temperaturforhold, og kender man ikke reglerne, planlægges der heller ikke efter dem, siger Niels Erik Daniel sen, arbejdsmiljøkonsulent i Byggeriets Arbejdsmiljøbus.
Sidste år trådte nye regler for vinterforanstaltninger for byggeriet i kraft, som indebærer, at temperaturen ved indvendigt arbejde som udgangspunkt ikke må være lavere end 10 grader. Ved arbejde af mere stillestående karakter er kravet cirka 15 grader.
- Og det siger sig selv, at det kræver, at foranstaltningerne til at sikre fornuftige arbejdstemperaturer er planlagt, men det er desværre min oplevelse flere steder, at det ikke er tilfældet. Det kan da godt være, at bygherren eller hans arbejdsmiljøkoordinator kender reglerne, men så har de i givet fald ikke omsat det til planlægning. Det er lidt som om nogen tror og håber, at vi ikke får vinter, siger Niels Erik Danielsen.
Tænk smart
I Arbejdstilsynet er overholdelse af visse minimumstemperaturer blandt de forhold, der vurderes, når tilsynet kommer på byggepladskontrol.
- Beskyttelsen af de ansatte mod kulde indgår som alle andre forhold. Der skal være tale om en vis alvorlighed, før der gives påbud, og vi har ikke termometer på på kontrolbesøg, siger Kell Guldager Petersen, chefkonsulent i Arbejdstilsynet.
Han gør opmærksom på, at temperaturkravet skal vurderes i forhold til, hvilken type arbejde der er tale om. Vinterforanstaltningerne skal fjerne de umiddelbare påvirkninger fra vind og vejr, så temperaturen tilpasses den menneskelige organisme.
Han oplyser, at lave temperaturer for eksempel har betydning i forbindelse med tunge løft, hvor der med kolde muskler er større risiko for belastningsskader.
Kell Guldager Petersen siger, at det også handler om at handle smart.
- Det er jo ikke nødvendigt at opvarme en hel bygning, hvis der kun foregår arbejde i en del af bygningen, siger han.
Også adgangsveje
Vinterforanstaltninger handler ikke kun om at sikre en rimelig arbejdstemperatur. Det handler blandt andet også om at sikre adgangsveje til skure og arbejdssteder og sikre både adgangs- og arbejdsbelysning.
- Med en ordentlig planlægning af adgangsvejene med adskillelse af gående og kørende trafik er man kommet et godt stykke vej til at få styr på byggepladsen. Det sender samtidig et godt signal om, at man tager hånd om arbejdsmiljøet, mener Niels Erik Danielsen.
- Ikke mindst i den mørke tid er det vigtigt, at der er gode, sikre og velbelyste færdselsarealer, siger han.
Kell Guldager Petersen kalder det vigtigt, at man i planen for sikkerhed og sundhed forholder sig til, hvem der fjerner sne og gruser, så det er sket, når folkene møder ind på byggepladsen.
Branchearbejdsmiljørådet (BAR) for Bygge og Anlæg har for nylig udgivet en opdateret branchevejledning for vinterforanstaltninger. Her gennemgås regler, ansvar og pligter og gives en række anbefalinger til blandt andet forskellige former for inddækning afhængig af arbejdets art.